Îngrăşămintele dau roade la bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În numai trei săptămâni, acţiunile Azomureş au crescut cu 269% Doi ani de anonimat, rezultate financiare excelente, perspective favorabile şi un context internaţional dificil sunt

În numai trei săptămâni, acţiunile Azomureş au crescut cu 269%

Doi ani de anonimat, rezultate financiare excelente, perspective favorabile şi un context internaţional dificil sunt ingredientele unei reţete speciale de succes.

După şapte trimestre cu pierderi din exploatare, Azomureş a reuşit un final excelent de an 2007, cu un profit operaţional de 29 mil. RON. Rezultatele din T1 2008 confirmă evoluţia companiei, profitul net fiind mai mare decât cel din T4 2007, chiar dacă acesta din urmă a inclus şi vânzarea a 50% din Depomureş pentru 20 milioane USD.

Profilul companiei

Azomureş este cel mai mare producător de îngrăşăminte din România. Compania deţine capacităţi anuale de producţie de 1,8 mil. tone îngrăşăminte solide, 0,3 mil. tone lichide şi 16.000 tone de melamină. Producţia totală a crescut cu 13% faţă de 2006, acoperind însă numai 56% din capacitatea combinatului.

Compania exportă aproximativ 70% din producţie, principalele destinaţii fiind SUA (24,7% din total export valoric), Ungaria (21,4%) şi Turcia (15,4%).

Ponderea exportului se află în uşoară scădere faţă de 2006, dar compania preferă să vândă pe piaţa internă datorită costurilor mult mai reduse de transport. În ultima perioadă, un grad mai ridicat de profitabilitate s-a înregistrat pe piaţa din Ungaria, unde şi volumele livrate au crescut semnificativ.

Principala ameninţare pentru AZO este preţul gazelor. Datorită coşului de gaz, AZO plăteşte 300 USD/1000 mc, dar preţul va creşte cu 18% de la 1 iulie. Dacă preţurile la îngrăşăminte s-ar stabiliza, iar gazele ar ajunge la 400 USD/1000 mc, compania ar fi pe pierdere. De aceea, conducerea a demarat negocieri pentru două investiţii de mare amploare pentru reducerea costurilor.

Prima este o centrală electrică, estimată la 150 mil. USD, care ar genera economii de 60 mil. USD anual şi o instalaţie de amoniac estimată la 80 mil. USD cu care s-ar produce uree foarte competitivă la export. AZO este într-un program de reducere a emisiilor poluante sub egida Protocolului de la Kyoto şi va investi 20 mil. EUR până în 2015. Astfel, va vinde certificatele verzi care îi sunt alocate, veniturile estimate fiind de 20 milioane, EUR anual.

Perspectivele industriei

Preţurile îngrăşămintelor au crescut într-un ritm accelerat în a doua jumătate a anului 2007 şi evoluţia continuă în 2008. Cauza principală este reducerea puternică a ofertei mondiale după ce China a introdus o taxă de export pentru a împiedica ieşirea din ţară a îngrăşămintelor.

Într-un context mai larg, piaţa îngrăşămintelor depinde în mod direct de piaţa produselor agricole, unde preţurile au crescut accelerat. Cauzele acestei dinamici sunt legate de mărirea suprafeţelor cultivate cu plante industriale din care se procesează biocombustibilii, în detrimentul produselor alimentare. De asemenea, în ultimii ani s-a sesizat o schimbare semnificativă a dietei populaţiei mondiale (în special din China şi India) către produsele din carne, acestea necesitând o producţie agricolă mai mare.

Creşteri susţinute după raportarea rezultatelor

Investitorii au reacţionat pozitiv la rezultatele AZO pe T1 2008 anunţate pe 9 mai, preţul crescând cu 269% în numai 3 săptămâni. De altfel, în opt şedinţe bursiere, variaţia a fost aproape de 15%, maximul admis de BVB. În aceeaşi perioadă, volumul zilnic de tranzacţionare a crescut de la 510.000 la 4.757.000 de acţiuni, AZO fiind constant în top 10 cele mai lichide acţiuni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite