Industria românească, declin pe toată linia!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânzările, producţia şi cererea au fost semnificativ mai mici în octombrie. În această toamnă, toţi indicatorii importanţi ai industriei – cifre de afaceri, comenzi noi şi producţie – au avut corecţii dintre cele mai severe.

Statisticile oficiale arată cum industria românească a avut parte nu doar de reduceri ale obişnuitelor creşteri, ci şi de scăderi dramatice, uneori cu două cifre, în octombrie faţă de septembrie 2008.

Mediile naţionale consemnează corecţii atât pe principalele sectoare (prelucrătoare sau producătoare de bunuri de folosinţă îndelungată ori de uz curent etc.), cât şi la indicatorii de bază. Per ansamblu, producţia a fost cu 3% mai mică, iar valoarea comenzilor noi, reprezentând cererea, s-a compactat cu 3,6%.

Comercianţii au rămas cu marfa-n Soare

Doar cifrele de afaceri, reprezentând vânzările industriaşilor, au crescut – probabil din inerţie, având în vedere cererea susţinută din lunile anterioare – cu 4,1% în octombrie faţă de septembrie. Cele mai drastice scăderi ale cifrelor de afaceri se înregistrează acum în acele sectoare în care, până nu demult, se consemnau cele mai spectaculoase avansuri.

Este vorba, în primul rând, despre comerţul cu autovehicule şi piese auto, care a scăzut cu peste 40% într-o singură lună. S-au mai consemnat scăderi, în octombrie, şi în comerţul cu alimente (-3,5%), dar şi în cel specializat pe mărfuri nealimentare (-25,8%). Per ansamblu, întregul sector de comerţ a avut o scădere cu aproximativ 20% a cifrelor de afaceri. În octombrie, sectorul de servicii a avut o reducere a facturărilor cu peste 14%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Electrocasnicele nu mai sunt pe val

Cum era de aşteptat, scăderile comercianţilor au determinat restrângerea activităţilor şi în industrie. Producţia a scăzut, în octombrie, cu aproape un punct procentual faţă de septembrie şi cu 3% faţă de aceeaşi lună din anul trecut.

Scăderi semnificative se înregistrează în cazul bunurilor de folosinţă îndelungată şi de uz curent. De exemplu, fabricarea unor produse cum ar fi televizoare, frigidere, maşini de spălat, aspiratoare sau maşini de gătit a scăzut cu aproape 3% în primele zece luni şi cu peste 8% în octombrie, faţă de aceleaşi perioade din 2007.

În raport cu luna anterioară, în octombrie a scăzut producţia bunurilor de capital, cu 1,3%, şi cea a bunurilor de uz curent, cu 4,5%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite