Industria fondurilor de investiţii îşi caută locul în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vreme ce, în România, totalul activelor raportate la populaţie reprezintă numai 14 euro/locuitor, în ţările din regiune, nivelul se apropie de 1.000 de

În vreme ce, în România, totalul activelor raportate la populaţie reprezintă numai 14 euro/locuitor, în ţările din regiune, nivelul se apropie de 1.000 de euro/locuitor

Administratorii fondurilor mutuale din ţara noastră se pregătesc pentru poziţionarea pieţei în contextul european. Potenţialul uriaş de dezvoltare a industriei româneşti de profil conturează deja o concurenţă acerbă şi evoluţii spectaculoase, aşa cum s-a întâmplat pe pieţele învecinate.

Toamna acestui an a adus o serie de lansări în industria fondurilor mutuale. Raiffeisen Asset Management şi BCR Asset Management au îmbogăţit piaţa autohtonă, nu numai cu noi fonduri, ci şi cu noi tipuri de produse.

Mai mult, asociaţia de profil a industriei - Uniunea Naţională a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) - a început, de la sfârşitul verii, o campanie de informare a potenţialilor investitori. Astfel, a fost lansat un indicator de risc al fondurilor diversificate şi cele de acţiuni, reprezentanţii UNOPC promiţând lansarea unor noi indicatori ce caracterizează gradul de risc şi potenţialul unui fond.

Iar toate aceste evenimente vin după ce această industrie aproape că a stagnat în ultimii ani. Totuşi, dacă analizăm poziţia fondurilor mutuale din România în contextul european, potenţialul de dezvoltare este enorm.

Industria românească, aproape invizibilă

Fondurile deschise de investiţii care activează pe piaţa autohtonă au ajuns, în luna septembrie, la 310,7 milioane de euro, în creştere cu 1% faţă de luna anterioară şi cu 20,1% faţă de sfârşitul anului 2006. România este aproape invizibilă în contextul european. Astfel, raportat la populaţia totală, activele fondurilor din ţara noastră nu reprezintă decât 14 euro/locuitor.

Asta în condiţiile în care, în Ungaria, nivelul este de circa 800 euro/locuitor. Potrivit raportului lunar al Alianţei Ungare a Administratorilor de Investiţii (Bamosz), totalul activelor nete ale fondurilor de investiţii a crescut, în luna septembrie, cu 25% faţă de sfârşitul anului trecut, la 7,9 miliarde de euro.

Totodată, în Polonia, activele raportate la populaţie reprezintă aproximativ 900 euro/locuitor. Ultima lună din cel de-al treilea trimestru s-a închis şi pentru Polonia cu o creştere a activelor administrate de fondurile de investiţii. Statisticile centralizate de compania de cercetare poloneză Analizy arată faptul că, la sfârşitul lunii septembrie, activele au crescut cu 1,3% la 36,7 miliarde de euro.

Pe parcursul primelor nouă luni din acest an, valoarea resurselor financiare administrate de fondurile de investiţii au crescut cu peste 40%.

Pe piaţa din Cehia, fondurile administrau, la sfârşitul lunii septembrie, active nete de aproximativ 5,89 miliarde de euro, potrivit Asociaţiei Fondurilor de Investiţii din Cehia (AFAMA).

Iar activele fondurilor mutuale din Bulgaria au depăşit 508 milioane de euro şi reprezintă 2,2% din Produsul Intern Brut estimat în 2007 şi 3,6% din soldul depozitelor bancare.

Fondurile autohtone administrau, la sfârşitul lunii septembrie, active cu o valoare netă de aproximativ 442 milioane de euro. Fondurile străine (Pioneer, SGAM şi Raiffeisen Capital Management) au contribuit cu cel puţin 116,9 milioane de euro.

Vestul Europei administrează miliarde de euro

Potenţialul pieţei româneşti, în procesul de convergenţă a economiei naţionale la cea a zonei euro, poate fi determinat prin raportarea la nivelul de dezvoltare al industriei europene. Potrivit bilanţului realizat de Asociaţia Europeană a Fondurilor Mutuale şi Societăţilor de Administrare (EFAMA), activele nete administrate de organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM), în cel de-al doilea trimestru din acest an, au crescut cu 4,2%, până la aproape 6.500 miliarde de euro.

Iar faţă de sfârşitul lui 2006, activele nete s-au majorat cu 9% (537 miliarde de euro), iar o creştere peste medie a activelor s-a putut observa în Polonia, Marea Britanie, Liechtenstein, Ungaria, Turcia, Norvegia, Slovacia, Finlanda, Irlanda, Luxemburg şi Franţa.

Activele totale în fondurile închise de investiţii au ajuns, în perioada aprilie-iunie, la aproape 1.760 miliarde de euro, în creştere cu 3,9%. Activele nete ale fondurilor din Europa au crescut cu 4,1% în al doilea trimestru, şi cu 9,1% în prima jumătate a anului, la 8,235 miliarde de euro.

Investitorii străini se orientează spre plasamente sigure

În ceea ce priveşte vânzările, pentru al doilea trimestru consecutiv, fondurile de acţiuni au înregistrat ieşiri nete, ca urmare a agitaţiei din primăvară de pe bursele europene. Apetitul investitorilor pentru titlurile listate nu a suplinit în cel de-al doilea trimestru din 2007 nervozitatea înregistrată pe pieţele de capital la începutul acestui an.

Pentru prima jumătate a lui 2007, vânzările nete ale fondurilor europene de investiţii au ajuns la 190 miliarde de euro. Acesta a fost un nivel mai mare faţă de cel înregistrat în prima jumătate a lui 2005 (184 miliarde de euro), dar mai mic decât în prima jumătate a lui 2006 (239 miliarde de euro). Intrările de capital pe piaţa fondurilor monetare au putut compensa numai parţial diminuarea cererii investitorilor pentru fondurile de acţiuni.

Cu vânzări nete în valoare de 64 miliarde de euro în cel de-al doilea trimestru, Luxemburg rămâne pe prima poziţie în topul vânzarilor de unităţi de fonduri domiciliate în Europa, urmat de Franţa, Irlanda şi de Marea Britanie. La polul opus, Italia şi Germania au înregistrat ieşiri de 2,6 miliarde de euro şi, respectiv, de 15,8 miliarde de euro.

Vânzările nete din prima jumătate a anului au reflectat ceea ce s-a întâmplat mai ales în perioada aprilie-iunie. Cea mai mare valoare a fost investită în Luxemburg şi Franţa (131 miliarde de euro şi, respectiv, 76 miliarde de euro).

Activele nete ale fondurilor autohtone au crescut cu 36%, în primele nouă luni

Activele fondurilor mutuale s-au menţinut peste pragul de un miliard de lei şi în septembrie, în ciuda fapului că, în acea lună, piaţa de capital a înregistrat corecţii ample.

Astfel, datele publicate de Uniunea Naţională a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) arată faptul că, la sfârşitul lunii septembrie 2007, fondurile deschise de investiţii totalizau active nete de 865 milioane de lei, iar cele închise însumau 178 milioane de lei.

Primele trei trimestre din 2007 au adus o creştere a activelor nete ale fondurilor deschise de investiţii de 36,6%. Totodată, trimestrul trei al anului curent a marcat cea mai mare creştere a vânzărilor nete.

Astfel, investitorii au subscris 233,24 milioane de lei şi au răscumpărat 146,68 milioane de lei, rezultând vânzări nete de 86,3 milioane de lei.

Pentru comparaţie, în primele două trimestre ale anului, vânzările nete au fost de 15,86 milioane de lei, respectiv 63,51 milioane de lei. Totuşi, numărul investitorilor nu creşte semnificativ. Datele UNOPC arată un total de 81.473 investiori, cu numai 0,42% mai mare faţă de sfârşitul lunii august.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite