Industria chimică îşi ia adio de la indicele BET

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Azomureş şi Oltchim vor fi înlocuite, începând cu 27 august, de Biofarm şi SSIF Broker.. Locul companiilor din industria chimică din componenţa indicelui bursier BET - Azomureş (AZO) şi

Azomureş şi Oltchim vor fi înlocuite, începând cu 27 august, de Biofarm şi SSIF Broker..

Locul companiilor din industria chimică din componenţa indicelui bursier BET - Azomureş (AZO) şi Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) va fi luat, de la începutul săptămânii viitoare, de către Biofarm (BIO) şi SSIF Broker (BRK). Modificarea este operată în perspectiva lansării, în toamna acestui an, a contractelor futures cu activ suport pe indicele BET la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Comitetului Indicilor din cadrul BVB a decis modificarea structurii indicelui celor mai performante companii, ca urmare a introducerii noii metodologii de calcul a indicilor bursieri.

Lichiditatea, principalul criteriu în alegerea companiilor Dacă la momentul lansării, indicele BET reunea societăţi reprezentative pentru toate domeniile de activitate, criteriul lichidităţii îndepărtează anumite sectoare din componenţa acestuia. Astfel, după ce Rulmentul Braşov (RBR) a fost înlocuit, la începutul lunii martie, de compania de utilităţi Transelectrica (TEL), a venit rândul companiilor din industria chimică să fie excluse din coşul indicelui BET.

"Faptul că industria chimică dispare din indicele bursier reprezintă un aspect negativ al acestei modificări. Cu toate acestea, este mai importantă lichiditatea decât capitalizarea companiilor sau reprezentativitatea acestora pentru anumite sectoare de activitate", susţine Iulian Panait, preşedintele KTD Invest.

Analistul este de părere că, dacă în cazul Azomureş, excluderea este justificată în totalitate, în cazul Oltchim, reprezentanţii operatorului de piaţă ar fi putut opta pentru păstrarea companiei şi excluderea unui alt reprezentant al industriei farmaceutice - Antibiotice Iaşi (ATB). "Oltchim a înregistrat, în ultima perioadă, o creştere a lichidităţii.

În plus, am fi păstrat, astfel, şi un reprezentant al industriei chimice în structura indicelui", subliniază Panait. În ultimul an bursier, valoarea tranzacţiilor cu acţiunile OLT a fost de 78,36 milioane de lei, în timp ce schimburile cu titlurile AZO au totalizat puţin peste 10 milioane de lei. Cele mai lichide zece companii de la cota bursei sunt, în momentul de faţă, Banca Transilvania (TLV), BRD Groupe Societe Generale (BRD), Petrom (SNP), Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC), Transelectrica (TEL), SSIF Broker (BRK), Impact (IMP), Biofarm (BIO), Antibiotice Iaşi (ATB) şi Turbomecanica (TBM). Ponderea fiecărui simbol bursier în componenţa indicelui BET, valorile factorilor de "free float" (acţiunile liber-transferabile în piaţă) şi valorile factorilor de reprezentare, vor fi calculate de către bursă, pe baza preţurilor de închidere stabilite în sedinţa de tranzacţionare de astăzi.

Se apropie lansarea derivatelor pe BET Contractele futures pe indicele BET vor fi primele instrumente financiare derivate tranzacţionate la bursa de la Bucureşti. Pregătirea intrării la tranzacţionare a BET Index Futures a intrat în linie dreaptă. CNVM a aprobat, la jumătatea lunii iunie, reglementările pieţei reglementate la termen, administrate de BVB şi Codul Casei de Compensare Bucureşti, acordând totodată certificatul de înregistrare a instrumentului financiar BET Index Futures. Data exactă la care noul instrument financiar va fi lansat în ringul bursei nu a fost, încă, stabilită. "Consider că este nevoie, mai întâi, de o perioadă în care indicele BET să funcţioneze în noua componenţă", a explicat, pentru "Adevărul", Septimiu Stoica, preşedintele BVB.

Un indice cu o istorie de 10 ani

n Indicele BET (Bucharest Exchange Trading Index) a fost lansat la data de 19 Septembrie 1997, cu o valoare de start de 1.000 de puncte, fiind primul indice bursier dezvoltat de BVB; n Reprezintă indicele de referinţă al BVB, a cărui metodologie permite acestuia să constituie drept activ suport pentru instrumentele financiare derivate (futures, options etc) şi produse structurate (warrante, certificate etc);BET îşi propune să ofere investitorilor şi publicului o imagine sintetică asupra evoluţiilor cotaţiilor celor mai lichide zece acţiuni admise la tranzacţionare pe piaţa reglementată administrată de către BVB (cu excepţia titlurilor SIF); BET este un indice de preţuri ponderat cu capitalizarea "free float-ului" companiilor care fac parte din componenţa sa; Ponderea maximă pe care un simbol bursier o poate deţine în indicele BET este de 20%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite