Încălcarea legii de către BNR a influenţat acţiunile băncilor listate la BVB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datele publicate de Banca Naţională cu referire la structura activelor nete ale băncilor comerciale prezente în ţara noastră au influenţat piaţa de capital autohtonă la începutul

Datele publicate de Banca Naţională cu referire la structura activelor nete ale băncilor comerciale prezente în ţara noastră au influenţat piaţa de capital autohtonă la începutul săptămânii curente. Cu toate că oficialii BNR anunţau că vor publica aceste date trimestrial, este posibil totuşi ca informaţiile să nu mai fie raportate de banca centrală.

Creşterea activelor instituţiilor de credit, în anul 2006, reprezintă un motiv suficient pentru evoluţiile pozitive ale acţiunilor băncilor listate la cota Bursei de Valori Bucureşti. Datele publicate de Banca Naţională indică o creştere, la sfârşitul lui decembrie 2006, a activelor nete ale BRD Groupe Societe Generale cu aproape 60% şi de circa 78% pentru Banca Transilvania (valori exprimate în euro). În cazul Băncii Comerciale Carpatica Sibiu (BCC), majorarea a fost de aproximativ 92% faţă de perioada similară din anul precedent. Iar cum datele au fost publicate la sfârşitul săptămânii trecute, acţiunile BCC s-au apreciat, vineri, cu 1,7%.

Un impact mai semnificativ s-a produs însă în prima şedinţă bursieră a acestei săptămâni, când cursul titlurilor BCC s-a apreciat cu aproape 5%. Laurenţiu Roşoiu, consultant de investiţii în cadrul SAI Swiss Capital Asset Management, a precizat, pentru Adevărul, că sporirea activelor, ceea ce poate fi echivalentă cu creşterea profiturilor, poate reprezenta motivul pentru aprecierea cursului de piaţă a titlurilor BCC.

"Tot sectorul bancar şi-a sporit semnificativ activele, ceea ce justifică într-o oarecare măsură şi aprecierea cursului BRD, şi menţinerea pe plus a titlurilor TLV", explică Roşoiu.

Totodată, Ilie Carabulea, acţionarul majoritar al Băncii Comericale Carpatica, a explicat faptul că raportarea BNR îi avantajează. "Noi, acţionarii, suntem foarte mulţumiţi", subliniază Carabulea. Acţiunile băncii fiind listate la cota BVB, preţul este stabilit prin cerere şi ofertă. "Titlurile sunt interesante, piaţa le ridică, piaţa le scade. Efectiv, banca este supusă rigorilor economiei de piaţă", explică Ilie Carabulea.

Cursul acţiunilor, influenţat de rezultatele financiare

Rezultatele financiare preliminare pentru anul 2006 nu au fost publicate încă la BVB de nici unul dintre cei trei emitenţi din sectorul bancar - Banca Comercială Carpatica, BRD Groupe Societe Generale şi Banca Transilvania. Momentul publicării informaţiilor financiare pe site-ul Bursei de Valori este important pentru investitori pentru că, în apropierea datei respective şi în funcţie de aşteptările privind evoluţia companiei listate, iau decizia de a vinde sau de a cumpăra acţiunile emitentului. Adică, preţul poate înregistra fluctuaţii ample. Codul Bursei de Valori Bucureşti - operator de piaţă prevede că "actele sau faptele care pot direct sau indirect afecta preţul instrumentelor financiare şi/sau decizia de a investi şi care devin cunoscute emitentului vor fi aduse imediat la cunoştinţa BVB şi a publicului".

Liviu Avram, broker în cadrul Prime Transaction, explică faptul că "există anumite raportări cerute de legislaţia în vigoare a pieţei de capital, dar şi raportări cerute exclusiv de domeniul de activitate al emitenţilor".

Iar reprezentanţii BVB din cadrul direcţiei emitenţi precizează că informaţiile privind activele băncilor comerciale nu echivalează cu raportările financiare ale emitenţilor. Asta pentru că nu conţin şi informaţii legate de profit, datorii sau alte date importante pentru afacerea respectivă. Oficialii Băncii Naţionale revin asupra propriilor decizii. Astfel, raportările trimestriale privind activele fiecărei instituţii de credit ar putea să nu mai fie efectuate de către BNR. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, spune că "s-ar putea să nu mai publicăm informaţiile". Prin urmare, cine va dori să obţină aceste informaţii, va trebui să muncească patru-cinci zile pentru a strânge datele din bilanţurile contabile ale băncilor, informaţii pe care noi le-am publicat centralizat, încheie Vasilescu.

Tot sectorul bancar şi-a sporit semnificativ activele, ceea ce justifică într-o oarecare măsură şi aprecierea cursului BRD, şi menţinerea pe plus a titlurilor TLV
Laurenţiu Roşoiu
consultant de investiţii SAI Swiss Capital Asset Management

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite