Împrumuturi pentru producătorii care acţionează în parteneriat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întreprinzătorii care se organizează în consorţii şi acţionează concertat în vederea dezvoltării unei afaceri comune pot accesa credite special constituite cu această destinaţie de

Întreprinzătorii care se organizează în consorţii şi acţionează concertat în vederea dezvoltării unei afaceri comune pot accesa credite special constituite cu această destinaţie de către băncile comerciale.

Solicitanţi eligibili pentru a accesa creditele destinate parteneriatelor pot fi atât companiile private, cât şi cele din sectorul public, chiar şi instituţii financiare.

În categoria activităţilor eligibile pot intra: achiziţionarea de maşini, echipamente, construcţii de clădiri (inclusiv achiziţionarea terenului aferent) şi orice alte obiective de investiţii.

Solicitanţii - organizaţi în consorţiu - trebuie să dovedească faptul că realizează în total o cifră de afaceri de cel puţin 500.000 de euro, înregistrată în exerciţiul financiar precedent.

Creditul este accesibil numai în RON, iar suma ce poate fi împrumutată este variabilă, ajustată în funcţie de tipul investiţiei astfel finanţate.

Perioada de creditare este de maximum 15 ani, dar nu poate fi mai scurtă de trei ani, iar rambursarea se va efectua în rate trimestriale egale, după perioada de graţie (dacă aceasta este cazul să se acorde). Dobânda percepută este fixă în primul an şi variabilă începând din al doilea an, până la scadenţa facilităţii.

Garanţiile acceptate de băncile creditoare constau în principal în activul care se finanţează, dar - în funcţie de situaţia financiară a contrapartidei - finanţatorii îşi rezervă dreptul de a solicita şi alte tipuri de garanţii.

Exemplu de utilizare

- Un grup de firme independente una faţă de cealaltă şi având obiecte de activitate diferite se hotărăsc să-şi construiască un sediu comun (clădire de birouri);

- Pentru a accesa un credit destinat parteneriatelor, companiile menţionate se organizează într-un consorţiu, formându-se astfel o entitate cu cifra de afaceri mai mare de 500.000 de euro realizată în ultimul an;

- Rambursarea împrumutului urmează să se facă trimestrial, în rate egale.

Avantajul acestei categorii de creditare constă în primul rând în creşterea capacităţii de împrumut - şi, în consecinţă, de investiţii - datorită acţiunii concertate a mai multor beneficiari care iniţial erau separaţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite