Împrumuturi garantate cu contracte comerciale şi comenzi ferme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întreprinzătorii care au încheiat contracte comerciale şi au obţinut, astfel, comenzi ferme pentru produsele sau serviciile pe care le oferă, pot solicita credite garantate cu aceste documente

Întreprinzătorii care au încheiat contracte comerciale şi au obţinut, astfel, comenzi ferme pentru produsele sau serviciile pe care le oferă, pot solicita credite garantate cu aceste documente de la băncile comerciale.

În categoria solicitanţilor eligibili se pot încadra persoanele juridice care demonstrează desfacerea asigurată a produselor lor, prin prezentarea de contracte şi comenzi ferme. Acest credit se acordă pentru necesităţile de finanţare pe termen scurt sau mediu.

Accesul este rapid la fonduri, deoarece se acordă pe durata circuitului comercial, în special pe perioada postlivrare, până la încasarea de către debitorul băncii a sumelor reprezentând valoarea mărfurilor livrate.

Băncile finanţatoare acceptă facturi emise de clienţi persoane juridice atât către parteneri din România, cât şi din străinatate (facturi de export). Creditul poate fi acordat sub forma unei singure tranzacţii sau a unei linii de credit, în lei sau în valută.

Împrumutul poate fi rambursat în rate lunare sau în întregime, la scadenţă. Ca surse acceptabile de rambursare, finanţatorii amintesc suma cesionată băncii sau sursele proprii ale beneficiarului. Iar ca documente ce pot fi acceptate sunt enumerat filele cec, biletele la ordin, cambiile girate în favoarea băncii, mesajele SWIFT sau ordinele de plată purtând ştampila de decontare a băncii plătitoare.

Instituţiile financiare care oferă astfel de credite îşi rezervă dreptul de a analiza bonitatea plătitorilor creanţelor comerciale respective şi de a accepta numai facturi plătibile de catre societăţi cu reputaţie impecabilă.

Exemplu de utilizare

- Întreaga producţie pe următoarea lună a unui laborator de cofetărie a fost contractată de către un beneficiar care urmează să organizeze mai multe evenimente cu o largă participare publică;

- Contractul comercial în cauză şi comanda fermă ce îl însoţeşte evidenţiază o valoare a tranzacţiei de cinci milioane RON, sumă care va fi încasată însă abia după două luni;

- Respectivele documente pot fi folosite, încă de pe-acum, ca garanţie pentru accesarea unui împrumut din bancă, suma de cinci milioane RON fiind astfel disponibilă mult mai devreme.

Principalul avantaj al acestor formule de finanţare constă în accesul rapid la fonduri, întrucât se acordă pe durata circuitului bancar de decontare a unor instrumente de plată confirmate de către banca plătitoare. Sau, după caz, pe durata dintre emiterea documentelor de plată şi data încasării de către beneficiar a sumelor înscrise pe acestea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite