Împrumutul cu gaj în acţiuni intră pe piaţa românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Această sursă alternativă de finanţare este propusă oamenilor de afaceri autohtoni de o companie austriacă. Companiile care au nevoie crescută de finanţare pot obţine mai uşor fondurile

Această sursă alternativă de finanţare este propusă oamenilor de afaceri autohtoni de o companie austriacă.

Companiile care au nevoie crescută de finanţare pot obţine mai uşor fondurile destinate dezvoltării, apelând la o soluţie hibridă, împrumuturile de tip mezanin. Acestea combină practic împrumuturile bancare şi participările la capitalul împrumutatului, în cazul în care acesta nu este returnat integral şi la timp.

Mezzanine Management, companie austriacă care acordă finanţare de tip mezanin, şi-a extins operaţiunile pe piaţa românească, primul pas fiind deschiderea unei reprezentanţe. "Dat fiind faptul că activitatea de fuziune şi achiziţii s-a dezvoltat în ultima perioadă, observăm o creştere a cererii de soluţii de finanţare complexe, în care finanţarea de tip mezanin completează împrumuturile oferite de bănci şi investiţiile furnizorilor de capital", a afirmat ieri directorul executiv al companiei, Franz Hoerhager.

Finanţările de tip mezanin reprezintă împrumuturi subordonate pe termen lung, rambursabile în totalitate la scadenţă, care funcţionează ca un împrumut clasic, pe o perioadă cuprinsă între cinci şi opt ani. O diferenţă faţă creditele bancare o constituie existenţa unei opţiunii (warrant) prin care împrumutătorul să devină proprietarul, la un anumit moment predefinit, a unei cote părţi din capitalul împrumutatului. Împrumuturile mezanin sunt subordonate creditelor bancare din punct de vedere al garanţiilor şi rambursărilor, atât pentru principalul împrumutului cât şi pentru dobândă.

Două fonduri ce cumulează peste 300 milioane de euro

O altă caracteristică o constituie posibilitatea instituirii unui gaj pe acţiunile împrumutatului. "Intenţia noastră este să sprijinim companiile care doresc să realizeze investiţii sau au nevoie de finanţare pentru a se extinde organic", Ruxandra Pana, director investiţii la Mezzanine Management Gmbh. Primul fond de tip mezanin al companiei, Accession Mezzanine Capital I (AMC I), creat în 2003, a cumulat 115 milioane euro.
AMC II, cel de-al doilea fond al companiei, este estimat la o valoare de 200 milioane euro şi ar putea fi închis până la sfârşitul anului.

"Ca furnizor de mezanin, AMC are o atitudine apropiată de cea a acţionarilor, vizând creşterea sănătoasă a companiei, fără a dilua participaţia acţionarului majoritar, precum în cazul unui fond de tip provate eguity şi făra a prelua controlul afacerii", adaugă Ruxandra Pana.

În prima jumătate a anului au fost analizate 50 de proiecte de investiţii. BERD, Uniqua, Raiffeisen Bank, Erste Bank, InvestKredit Bank, Capital Bank Grawe Groupe şi Vienna Insurance Group se numără printre investitorii AMC. Fondul investeşte în ţările care au aderat la UE în ultima etapă, România şi Bulgaria şi în ţările ex-Iugoslaviei, cu posibilitatea de a plasa până la 20% în oportunităţi de investiţii din Ucraina şi Rusia.

În Europa, finanţările de tip mezanin au totalizat anul trecut 13,4 miliarde euro, în creştere de la 10,7 miliarde euro în 2005, pentru acest an fiind estimat un nivel de peste cinci miliarde euro. Fondul de investiţii finanţează companii din domeniul producţiei, al serviciilor, sectorul medical, media şi sectoare adiacente, precum IT.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite