Imobiliarele şi Bursa, cele mai profitabile plasamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza scăderii cursului de schimb, investiţiile în valută au adus pierderi în primele cinci luni Investitorii care au ales, la începutul anului, să îşi plaseze banii în active

Din cauza scăderii cursului de schimb, investiţiile în valută au adus pierderi în primele cinci luni

Investitorii care au ales, la începutul anului, să îşi plaseze banii în active imobiliare au obţinut, în primele cinci luni, cele mai mari câştiguri. Asta pentru că preţurile apartamentelor s-au apreciat, în medie, cu 25%, iar preţul terenurilor a crescut cu 20%. Dar nici investiţiile pe piaţa de capital nu s-au lăsat mai prejos.

După ce în ultimii ani, preţurile locuinţelor au crescut într-un ritm alert, 2007 a adus noi aprecieri ale activelor imobiliare. Emil Giurgiu, preşedintele Camerei de Comerţ Imobiliar din România, a declarat pentru Adevărul că, în cazul apartamentelor, preţurile au crescut în perioada ianuarie - mai cu 25%. "În anumite zone din Capitală, cum ar fi cele din Centrul Civic, unele apartamente s-au scumpit chiar şi cu 35% - 40%", adaugă Emil Giurgiu. Totodată, în cazul terenurilor, creşterea medie a fost de circa 15% - 20%. "Aceste scumpiri au revenit terenurilor amplasate în zone cu vedere foarte bună, accesibilitate şi alte facilităţi. Preţurile spaţiilor pentru birouri au înregistrat o creştere medie de 25% - 30%, în timp ce spaţiile pentru rezidenţă - de 15% - 20%", explică Giurgiu.

Piaţa de capital continuă să aducă profituri ridicate

Numai în primele cinci luni, acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat o creştere medie de 17,6%. Ceea ce susţine încă o dată că piaţa de capital s-a detaşat de tensiunile politice. Şi segmentul societăţilor de investiţii financiare (SIF) a adus în perioada ianuarie - mai un câştig de peste 13%.

Pe de altă parte, o creştere mai moderată a fost înregistrată de indicele BET. Astfel, cele mai lichide acţiuni listate la BVB s-au apreciat, în medie, cu 7,61%.

Fondurile de acţiuni au trecut, în luna mai, pe prima poziţie în clasamentul fondurilor de investiţii, cu o cotă de piaţă de 40,2%, depăşind fondurile diversificate. Evoluţia a fost determinată, în principal, de nivelul ridicat al intrărilor de capital de 54,4 milioane de lei (peste 16,6 milioane de euro), fondurile de acţiuni înregistrând o creştere medie lunară a activelor nete cu peste 21% faţă de luna anterioară, potrivit unui comunicat al Uniunii Naţionale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).

Cele mai bune rezultate au fost raportate pentru fondurile de acţiuni şi cele diversificate, cu randamente medii în acest an de 7,8% şi, respectiv, 3,1%.

Pe ultimele locuri în topul celor mai ridicate randamente se situează depozitele bancare şi fondurile de investiţii în instrumente cu venit fix. Iar plasamentele în depozite în euro au adus, de fapt, o pierdere dacă sunt transformate în lei. Asta pentru că moneda naţională s-a apreciat, în primele cinci luni, cu circa 2,4% faţă de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite