Imagine şi sunet cu fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Microîntreprinderea Film Factor va obţine un sprijin nerambursabil de peste 36.000 de euro.Adriana Petrache, reprezentanta Film Factor, a apelat la o finanţare de la UE pentru a achiziţiona echipamente în vederea dezvoltării producţiei video.

Mai citeşte şi:
adevarul.it - De ce creşte numărul patronilor români în Italia?
Tehnică dentară cu finanţare europeană
Experţii în fonduri răspund cititorilor - 13 iunie
Cursul, piedică în calea finanţării UE
Proiecte integrate pentru satul tau
Sprijin european pentru micii fermieri
Recreeaza-te la tara cu bani europeni!


Firma bucureşteană Film Factor a fost înfiinţată în 1999 şi are ca obiect de activitate producţia şi post‑producţia pentru materiale publicitare. În primăvara lui 2008, reprezentanţii societăţii au luat decizia modernizării tehnologiei folosite.

Pentru că aveau nevoie de finanţare suplimentară, pe lângă resursele proprii pe care le-au pus la bătaie, au apelat la sprijin financiar european. „Am obţinut finanţare nerambursabilă pentru jumătate din proiectul nostru, adică puţin peste 36.000 de euro“, povesteşte Adriana Petrache, reprezentanta firmei.

Ea spune că proiectul a fost întocmit cu ajutorul unei firme de consultanţă pe fonduri europene, dar nu au fost îndeajuns de mulţumiţi de sfaturile primite. „Consultanţii ne-au îndemnat să aplicăm pentru sprijin nerambursabil care acoperă doar jumătate din costurile eligibile ale proiectului, abia mai târziu am aflat că putem obţine până la 70%, dar nu am mai avut ce face“, adaugă Petrache. Contractul a fost semnat abia după un an, în martie 2009.

Costul total al proiectului a fost de 86.000 de euro, cuprinzând cheltuielile eligibile şi cele neeligibile. Costurile neeligibile se ridică la puţin peste 13.700 de euro, în această categorie intrând cheltuieli precum plata TVA.

Ce acoperă finanţarea

Petrache spune că au cumpărat deja echipamentele, reprezentând aparate de montaj video profesional şi software-ul aferent. „Softul a costat chiar mai puţin pentru că a trecut destul de mult timp de la depunerea proiectului până la semnarea contractului, iar pe partea de echipamente am plătit puţin mai mult“, adaugă ea. Astfel, aparatele video high definition au costat mai mult decât au bugetat iniţial, de la 65.000 de euro, acestea au ajuns la un total de 76.000 de euro, fără TVA.

Birocraţia descurajează aplicanţii

Reprezentanta societăţii crede că firmele ar trebui să aplice doar dacă sunt sigure că pot acoperi partea de cofinanţare necesară. „Noi deja am cumpărat echipamente, am avut noroc să avem lichidităţi, pentru că durează destul de mult până Uniunea Europeană îţi rambursează banii“, crede Petrache. În plus, ea spune că sunt prea multe hârtii de semnat, nu există flexibilitate, iar firmele riscă să nu semneze contractul din cauza unor lucruri minore.

„Am avut probleme pentru că ştampila de pe un contract era puţin mai la stânga faţă de original“, adaugă Petrache. Ea spune că au existat cheltuieli neprevăzute, ce puteau fi finanţate, conform ghidului solicitantului, dar numai prin semnarea unor documente justificative.

„Am renunţat pentru că ştiam că ar fi durat foarte mult până erau aprobate, aşa că am acoperit cheltuielile tot din bani proprii“, îşi aminteşte ea. Mai mult, consideră că toată această birocraţie vine din faptul că autorităţile au întâlnit în activitatea lor şi firme fantomă şi acum încearcă să fie prea corecte.

„Întregul sistem de accesare a fondurilor este ermetic, dacă ai nevoie de lămuriri suplimentare eşti trimis să consulţi ghidul solicitantului“, spune Petrache. Totuşi, ea vrea să mai ia fonduri europene pentru dezvoltarea firmei, dar după ce se încheie proiectul actual.

Informaţii financiare

Valoarea sprijinului nerambursabil ajunge până la 70% din valoarea eligibilă a proiectului, dar nu poate depăşi 200.000 de euro. Costul total al proiectului trebuie să fie cuprins între 20.000 de euro şi 500.000 de euro.

Acte necesare

Cererea de finanţare

Actul de împuternicire (în original)

Declaraţia de eligibilitate

Declaraţia de angajament privind contribuţia proprie

Certificatul de înregistrare al solicitantului

Certificatul constatator

Actul constitutiv (copie)

Planul de afaceri

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite