ING Bank România schimbă condiţiile de creditare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ING Bank România, sucursala băncii olandeze ING NV, a modificat condiţiile de împrumut pentru populaţie, dar rămâne mai restrictivă decât băncile locale care au primit avizul BNR pentru

ING Bank România, sucursala băncii olandeze ING NV, a modificat condiţiile de împrumut pentru populaţie, dar rămâne mai restrictivă decât băncile locale care au primit avizul BNR pentru noile norme aplicabile persoanelor fizice.

Banca a decis să ridice nivelul maxim al plafonului de îndatorare admis pentru obţinerea unui credit, astfel încât valoarea totală a angajamentelor de plată (credite şi contracte asimilate) să poată atinge maximum 60% din venitul net al aplicantului, faţă de 40% până în prezent.

De asemenea, ING Bank a decis să renunţe la avansul minim obligatoriu în cazul creditelor ipotecare. Totodată, în cazul creditelor de nevoi personale cu ipotecă, valoarea a crescut de la maximum 75% din valoarea estimată a imobilului ipotecat până la cel mult 100%.

Cinci bănci locale au obţinut până în prezent avizul BNR pentru norme proprii de creditare, iar gradul de îndatorare practicat de acestea variază între 65% şi 70%. Banca centrală a permis un grad de îndatorare de 70% numai băncilor locale care furnizează date pozitive la Biroul de Credit. Spre deosebire de instituţiile de credit înregistrate în România, ING funcţionează în regim de sucursală şi nu se supune reglementărilor de prudenţialitate elaborate de BNR.

Astfel, ING nu a avut nevoie de avizul băncii centrale pentru a relaxa condiţiile de creditare. Clienţii ING care dispun de un avans de minimum 15% la contractatea unui credit ipotecar sau a unui credit de nevoi personale cu garanţie ipotecară în lei vor beneficia de o rată a dobânzii mai mică, se mai arată în comunicat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite