Pilonul III va atrage mai puţin de 50.000 de noi participanţi în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul de pensii facultative (Pilonul III) va avea mai puţin de 200.000 de participanţi la finele acestui an, pe fondul restrângerii activităţii economice şi a scăderii costurilor de către multe dintre companiile din România, a declarat pentru "Adevărul" Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Având în vedere ca pâna la finele lui 2008 Pilonul III atrasese un număr de 150.745 de participanţi, reiese ca mai puţin de 50.000 de români vor opta pentru o pensie facultativă în acest an. Estimările iniţiale vizau un număr mult mai mare de noi participanţi."Activitatea economică din România a scăzut şi este o perioada foarte grea pentru toate companiile, care încearcă să-şi reducă costurile. Impactul major a fost din partea corporaţiilor. Componenta retail era oricum una scăzută", a spus preşedintele CSSPP.  În ceea ce priveşte valoarea activelor nete în sistemul de pensii facultative, şeful Comisiei se aşteaptă ca acestea să depăşească pâna la finele acestui an 40 de milioane de euro (aproximativ 168 de milioane de euro). Totuşi, Oancea se aşteaptă la un avans mai semnificativ al Pilonului III începând cu a doua jumătate a anului 2010, în condiţiile în care se va întrevedea un reviriment în economie şi la nivelul încrederii salariaţilor.

ING Optim, lider pe pensii facultative

La finele lunii mai, Pilonul III înregistra 167.500 de participanţi, iar valoarea activelor nete era de 30,9 milioane de euro (129,9 milioane de lei), în creştere cu aproape 55% faţă de nivelul înregistrat la începutul acestui an. Pe piaţa pensilor facultative erau funcţionale la finele lunii trecute 11 fonduri.ING Optim, fondul administrat de ING Asigurări de Viaţă, înregistra cel mai mare număr de participanţi (44.179), dar şi cea mai mare valoare a activelor nete, de 32,9 milioane de lei (7,8 milioane de euro). Acesta era urmat, atât ca număr de participanţi, dar şi ca valoare a activului net, de BCR Prudent, administrat de BCR Asigurări de Viaţă.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite