Holcim ia în calcul investiţii într-o nouă fabrică de ciment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre principalii producători de ciment din ţara noastră - Holcim România - ia în calcul construirea unei noi unităţi de producţie. Şi asta, în condiţiile în care piaţa locală de

Unul dintre principalii producători de ciment din ţara noastră - Holcim România - ia în calcul construirea unei noi unităţi de producţie. Şi asta, în condiţiile în care piaţa locală de profil va avea în următorii cinci ani o rată anuală de creştere de 10%.

Aceasta ar urma să satisfacă cererea tot mai mare din domeniu şi implicit să păstreze intactă poziţia pe care compania o deţine pe piaţa de profil.

În România există nouă fabrici de ciment, toate construite în regimul comunist. Unităţile sunt deţinute de companiile Holcim, Lafarge (Franţa) şi HeidelbergCement (Germania), fiecare din ele acoperind practic câte o treime din piaţă.

Noi capacităţi de producţie pentru piaţa internă

"Din estimările noastre, piaţa de ciment din România va creşte cu 10-15% anual în următorii cinci ani şi vrem să investim pentru a ne menţine poziţia pe piaţă. Avem un buget pentru investiţii de peste 160 milioane de euro până în 2011 şi nu excludem posibilitatea de a investi într-o nouă fabrică, în cazul în care extinderea capacităţilor actuale va fi insuficientă", a declarat directorul general al Holcim România, Markus Wirth, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, valoarea investiţiei pentru o unitate de producţie a cimentului cu o capacitate medie, de un milion de tone pe an, este cuprinsă între 200 şi 300 milioane de euro. În prezent, Holcim are teren suficient pentru extinderea fabricilor din Aleşd şi Turda, iar unitatea din Câmpulung va funcţiona, de anul viitor, la capacitate maximă, în urma unor investiţii totale de 120 milioane de euro. Majorarea producţiei este destinată exclusiv pieţei româneşti.

Piaţa cimentului a atins anul trecut o valoare de peste 450 milioane de euro, în creştere cu 20%. Potrivit patronatului din domeniu, în primele şase luni din 2007, producţia a crescut cu 30%, dublu faţă de estimări, iar ritmul se va menţine până la sfârşitul anului.

Creşterile înregistrate la nivelul industriei s-au reflectat şi la nivelul cifrei de afaceri a Holcim, care şi-a revizuit în urcare estimările privind ritmul de creştere a cifrei de afaceri din 2007, de la 15% la 25%, ca urmare a condiţiilor meteo favorabile şi a investiţiilor realizate, afacerile urmând să ajungă, astfel, la 275 milioane de euro. (Irina Bolboacă)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite