Grup Servicii Petroliere construieşte o conductă submarină în Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Platformă petrolieră
Platformă petrolieră

Compania Grup Servicii Petroliere (GSP), firmă specializată în foraje petroliere marine, parte a Grupului UPETROM, va începe în luna ianuarie 2010, lucrările de asamblare şi montaj a unei conducte submarine pentru transportul gazelor naturale pe litoralul rusesc al Mării Negre.

Potrivit directorului general al GSP, Fănel Hahui, citat de Agerpres, contractul, în valoare de peste 250 de milioane de dolari, a fost adjudecat de companie pe 17 noiembrie, în cadrul unei licitaţii internaţionale organizate de compania rusă Stroygazmontaj, parte a holdingului de stat Gazprom.

„GSP a fost angajată, prin contract, să instaleze pe fundul mării, o conductă de 150 de km, cu dimaterul de 20 inch (500 mm), pentru transportul gazului natural în Regiunea Krasnodar, între localităţile Dzhumda (la sud de Novorossiysk) şi Soci, gazele provenind dintr-un câmp de exploatare dar şi din magistrala trans-siberienă“, a declarat Fănel Hahui.

Termenul de punere în folosinţă a conductei este stabilit pentru jumătatea lunii iunie 2010, iar la punerea în operă a construcţiei GSP va mobiliza peste o mie de specialişti, o navă de cercetare, scanare şi cartografiere a fundului mării, două platforme pentru montarea conductelor, nave de aprovizionare şi navă bază pentru scafandri şi nave pentru transportul elementelor de montaj, conducta fiind asamblată din module individuale cu lungimea de 15 metri cu masa de şapte tone. Viteza de montaj şi instalare este calculată la 1,5 - 2 km pe zi.Potrivit reprezentantului GSP, compania va implementa în Rusia primul proiect de acest gen, alte două contracte, de pondere mai mică, urmând să fie puse în operă, anul acesta, de către specialiştii constănţeni, pe litoralul turcesc şi bulgăresc.

Grup Servicii Petroliere este o companie cu capital integral privat, înfiinţată în mai 2004, prestează servicii de foraj marin şi servicii aferente acestuia, inclusiv consultanţă de specialitate. La sfârşitul anului 2005, GSP a achiziţionat de la Petrom şase platforme de foraj marin, la preţul de 80 de milioane de euro. În iunie 2009, GSP a înfiinţat în Portul Constanţa-Sud Agigea un şantier naval, pe o suprafaţă de 39.000 de metri pătraţi, specializat în construcţii de platforme petroliere de exploatare, nave tehnice pentru platformele de foraj şi exploatare, investiţie în valoare de 10 milioane de dolari. În 2008, GSP a avut o cifra de afaceri de 192, 1 milioane de euro, iar profitul net este 56 de milioane de euro.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite