Groupama Asigurări se duelează cu liderii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea nou-creată de francezii de la Groupama,  după cumpărarea Asiban, BT Asigurări şi OTP Asigurări, ţinteşte, într-un interval de cinci ani, o cotă de piaţă de 25% pentru

Societatea nou-creată de francezii de la Groupama,  după cumpărarea Asiban, BT Asigurări şi OTP Asigurări, ţinteşte, într-un interval de cinci ani, o cotă de piaţă de 25% pentru asigurările de proprietate şi răspundere civilă.  De asemenea, francezii vor 20% din piaţă  pentru asigurările de viaţă şi 15% pentru cele auto.

Cumulat, Asiban, BT Asigurări şi OTP Asigurări, societăţi de pe piaţa românească preluate în ultimul an de unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa asigurărilor din Franţa, aveau, la finele anului 2007, o cotă de 11,95% din piaţa asigurărilor generale şi de viaţă.

Împreună, reţelele celor trei companii preluate de Groupama şi care vor fuziona totalizează în prezent aproximativ 500 de agenţii teritoriale, cu aproape 2.800 de angajaţi şi peste 9.300 de agenţi de vânzări la nivel naţional. Suma alocată pentru achiziţionarea celor trei companii româneşti, care, împreună cu aporturile de capital aduse în 2008, se situează în jurul valorii de 600 milioane de euro.

Liderii companiei franceze au menţionat că intrarea în România s-a făcut datorită potenţialului mare al acestei pieţe. Aceştia spun totuşi că în 2009, piaţa îşi va încetini ritmul de creştere comparativ cu nivelul atins în intervalul 2007/2008, când s-a situat la 25%. Obiectivul urmărit de grupul francez pe piaţa românească este atingerea unui nivel de rentabilitate de 13,5% din fondurile proprii peste trei ani. 2009 va fi un an al consolidării achiziţiilor efectuate de grupul francez între anii 2006-2008.

Când au fost preluările

Grupul francez a intrat în structura acţionariatului BT Asigurări în luna octombrie 2007, în urma unei tranzacţii de 100 milioane de euro. Prin preluarea diviziei de asigurări Garancia a grupului bancar OTP din Ungaria, în luna februarie 2008, Groupama a devenit şi acţionarul subsidiarei din România.

Costul total ocazionat de achiziţia a 100% din capitalul OTP Garancia s-a ridicat la 164 miliarde forinţi (aproximativ 617 milioane de euro), conform informaţiilor Groupama. Ulterior, la începutul lunii aprilie 2008, Groupama a preluat integral Asiban printr-o tranzacţie de 350 milioane de euro. Foştii acţionari, CEC, BRD, BCR şi Banca Transilvania au încasat, fiecare, câte 87,5 milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite