Goana după aur dă strălucire plasamentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Goana după aur dă strălucire plasamentelor
Goana după aur dă strălucire plasamentelor

În vremuri tulburi, aurul este o investiţie sigură, dar şi profitabilă. Românii nu-şi mai cumpără podoabe din aur, dar achiziţionează metalul preţios în scop investiţional. Piraeus Bank vinde lingouri, iar emisiunile BNR sunt epuizate rapid.

Mai citeşze şi:


În urmă cu o săptămână, preţul aurului atingea un nou maxim istoric, de 1.065 dolari pe uncie (28,35 grame). Iar când producţia anuală mondială, de numai 2.000-2500 de tone, are capacitatea de a deservi tot mai puţin cererea în creştere, este de aşteptat ca preţul să sară în aer. Pentru finele anului, analiştii estimează că o uncie de aur va ajunge să coste 1.200 de dolari, iar, în anii următori, şi mai mult.

În perioade tulburi, când toate activele se depreciază, aurul, ca mijloc de refugiu, câştigă tot mai mult teren. Investitorii nu mai au încredere în bunurile intangibile şi vor să deţină aur în formă fizică. Astăzi, pe pieţele occidentale cererea pentru metalul preţios este atât de mare, încât o companie nemţească a început să instaleze în Austria, Elveţia şi Germania aparate speciale, sub forma unor bancomate, care eliberează discuri, monede sau lingouri de aur.

O singură bancă vinde aur

Şi în România, cererea de aur în scop investiţional a crescut semnificativ în ultimul an. Odată cu cererea, a crescut şi preţul acestuia. Pentru astăzi, Banca Naţională a României a cotat gramul de aur la 96,93 de lei, maximul din acest an, de 107,07 lei/gram, fiind atins la 20 februarie. „Contextul economic dificil pe care îl traversează România în ultimul an a generat un interes sporit faţă de achiziţiile de aur“, explică Simona Zamfirescu, director de vânzări la Piraeus Bank, singura bancă de pe piaţa românească care vinde metalul preţios.

Clienţii, persoane fizice sau juridice, pot achiziţiona aur de la Piraeus Bank sub formă de monede, lingouri sau în cont. Aurul, al cărui preţ variază în funcţie de cotaţiile internaţionale, la care se adaugă cheltuielile de prelucrare, transport şi asigurare, poate fi luat de client acasă sau poate fi păstrat în tezaurul băncii. „Până în acest moment, clienţii au preferat să ridice aurul cumpărat“, spune Zamfirescu. La finele săptămânii, banca vindea lingourile cu 115 lei/gram şi oferea posibilitatea de răscumpărare la un preţ de 91 de lei/gram.

Bijuteria, de la podoabă la investiţie

Piraeus Bank cumpără aurul clienţilor numai dacă acesta a fost păstrat în tezaurul băncii. Altfel, aceştia au posibilitatea de a vinde metalul preţios la BCR, singura bancă ce cumpără aur. Vineri, BCR plătea pentru un gram 68,2 lei.

Dacă în anii precedenţi piaţa bijuteriilor de aur înregistra creşteri, în ultimele 12 luni, aceasta a scăzut cu 35%-40%, potrivit datelor Asociaţiei Bijutierilor din România (ABR). În ciuda acestei evoluţii, când populaţia a renunţat să mai cumpere aur drept podoabe, achiziţiile de bijuterii în scop investiţional au crescut semnificativ. „Din cauza crizei economice, vânzarile de bijuterii normale au scăzut, dar solicitările celor care investesc, o altă categorie decât cumpărătorul clasic, au crescut“, spune Mihail Pacioianu, preşedintele ABR.

În urmă cu o lună, banca centrală punea în circulaţie, în scop numismatic, 250 de monede de aur dedicate domnitorului Vlad Ţepeş, la un preţ de 500 de lei bucata.

Emisiunile BNR, epuizate în câteva ore

Încă de la prima oră a dimineţii, zeci de oameni au format coadă la sediul BNR pentru a cumpăra una din monedele scose la vânzare. Printre cei interesaţi se aflau numismaţi, dar şi persoane interesate strict de potenţialul investiţional al monedei. Astfel, emisiunea BNR a fost epuizată în doar câteva ore.

Cum cumperi aur de la Piraeus Bank

Clienţii pot cumpăra aur sub formă de lingouri sau monede şi le pot depozita în casete de valori la orice bancă sau chiar în locuinţa personală. Aceştia nu mai au posibilitatea de a vinde aurul înapoi băncii. Lingourile pot avea de la cinci grame la un kilogram şi sunt vândute cu certificate emise de bănci elveţiene. Monedele au 7,98 grame şi au valoare numismatică intrinsecă. 

De asemenea, cei interesaţi pot cumpăra de la Piraeus Bank aurul, în formă fizică, şi îl pot depozita în tezaurul băncii prin intermediul serviciului de custodie. Preţul variază în funcţie de perioada de depozitare şi de valoarea de achiziţie a aurului. În acest caz, clienţii au posibilitatea de a vinde aurul înapoi băncii, la preţul de piaţă din momentul respectiv.

Achiziţiile de aur în cont se realizează fără livrare fizică. În acest caz, contul este creditat cu valoarea aurului cumpărat. Clienţii pot vinde băncii metalul preţios la preţul de piaţă sau au posibilitatea de a opta pentru livrarea fizică. Operaţiunile cu aur de cont se realizează doar pentru sume mai mari de 100.000 de euro pe tranzacţie şi se negociează cu Treasury Sales.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite