Fondurile private de pensii vor fideliza angajaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihail Cătălin Ion, CEO la Raiffeisen Asset Management, spune că şi salariaţii vor profita de sistemul privat de pensii. Compania, membră a grupului bancar Raiffeisen, administrează în

Mihail Cătălin Ion, CEO la Raiffeisen Asset Management, spune că şi salariaţii vor profita de sistemul privat de pensii.

Compania, membră a grupului bancar Raiffeisen, administrează în România doar fonduri de pensii facultative şi se adresează, cu precădere, clienţilor băncii. Fondul Raiffeisen Acumulare are un grad de risc mediu, iar investiţiile acestuia vor fi făcute, cu precădere, în titluri de stat.

Atuurile unei companii de investiţii financiare sunt experienţa în administrarea de fonduri, obţinerea de clienţi cu costuri mult mai mici decât alte companii, experienţa internaţională şi obţinerea de randamente bune. "Practic, un fond de pensii facultativ se administrează la fel ca un fond mutual", spune Mihail Ion, managerul Raiffeisen Asset Management. Produsele facultative nu sunt cunoscute de participanţi Diferenţa este dată de faptul că un fond de investiţii alocă resursele mai mult în acţiuni, pe când un fond de pensii mai mult în instrumente cu venit fix. "Unul din fondurile similare unui fond de pensii - Raiffeisen Benefit - a avut un randament de circa 17% într-un an (iunie 2006 - iulie 2007)", mai spune Ion. Asta, ca un exemplu al unui posibil randament, măsură orientativă pentru un potenţial client.

Necunoaşterea produselor de pensii facultative (respectiv a prospectelor fiecărui fond) duce la o întâziere a întregului sistem de pensii. "Cred că oamenii nu au înţeles produsul, nefiind suficient mediatizat şi explicat, nu au o cultură a economisirii şi nu toţi conştientizează situaţia sistemului public de pensii", mai spune Mihail Ion. Raiffeisen Acumulare este un fond de pensii facultative ce are un grad de risc moderat şi care investeşte în titluri de stat (60%) şi obligaţiuni tranzacţionate la Bursă (aproximativ 10%). În scopul creşterii randamentului, circa 25% din active sunt investite în acţiuni. "Ne concentrăm pe competenţele de bază reprezentate de administrarea fondurilor, urmând ca distribuţia să fie realizată prin intermediul platformei de vânzări a băncii", a explicat Mihail Ion. Avantaje multiple pentru angajat, dar şi pentru angajator În opinia preşedintelui Raiffeisen Asset Management, compania care administrează fondul Raiffeisen Acumulare, angajatorii ar trebui să ofere o pensie facultativă, pentru că este un mijloc eficient de motivare şi fidelizare a angajaţilor, dar şi pentru că valoarea contribuţiei ce o plătesc pentru angajaţi nu influenţează salariul de bază al acestora, existând o deductibilitate de 200 euro pe an pentru fiecare angajat.

De asemenea, şi angajaţii ar trebui să se gândească la o pensie facultativă, pentru că sistemul public nu poate asigura o pensie decentă, iar o contribuţie suplimentară menţine standardul de viaţă şi în perioada de pensionare. În plus, şi angajaţii beneficiază de deductibilitatea de 200 de euro. Totuşi, managerul Raiffeisen Asset Management consideră că nivelul acesteia este destul de redus. "Ar fi putut fi mai generoasă, mai în avantajul participanţilor. Cred că trebuie voinţă politică ca lucrurile să se corecteze", conchide Mihail Ion.

Scurt CV Mihail Ion Preşedintele & CEO Raiffeisen Asset Management are 32 de ani şi lucrează din 2002 în această companie, ocupând, pe rând, diverse funcţii. Absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucureşti, Mihail Ion este şi doctor în economie, specializarea relaţii financiar-valutare, şi lector al ASE. Prima funcţie ocupată în Raiffeisen Asset Management a fost cea de consilier bancar, apoi cea de manager departament în cadrul diviziei de Trezorerie şi Pieţe de Capital, Direcţia Managementul Bilanţului şi Portofoliului. De asemenea, a urmat o serie de traininguri atât în ţară, cât şi peste hotare.

Raiffeisen Asset Management, în cifre

Lider al pieţei bancare în Europa Centrală şi de Est, compania este prezentă în 15 ţări. Are peste 130 de ani experienţă în domeniul bancar şi 22 de ani în administrarea fondurilor de investiţii şi de pensii. Raiffeisen Capital Management (RCM), centrul de competenţă al grupului în domeniul administrării investiţiilor, este lider de piaţă în Austria, cu peste 42 miliarde de euro în administrare şi 12,4 miliarde de euro în fonduri de pensii. La sfârşitul anului 2005, RCM se afla în primele 10 societăţi de administrare din lume, după numărul de fonduri notate cu AAA de către S&P. Raiffeisen Asset Management este primul administrator de fonduri deschise de investiţii din România după active (administrează 40 milioane euro), iar cota de piaţă deţinută este de 15,3%. Societatea este, de asemenea, şi administratorul primului fond deschis de investiţii din România după totalul activelor - Raiffeisen Prosper (28 milioane de euro).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite