Fondurile de pensii mici pleacă din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu un număr mic de aderenţi la sistemul pensiilor private obligatorii, societăţile din coada clasamentului nu sunt atractive pentru marile companii

Surse din piaţă spun că fondurile aflate în partea de jos a topului societăţilor de pensii private vor renunţa de bunăvoie la administrarea portofoliului. Cu doar 194 de clienţi, Marfin Fond de Pensii este prima societate care a solicitat retragerea autorizaţiei de administrare. Alte două companii din coada listei, AG2R şi Zepter, au anunţat că vor să vândă portofoliile de clienţi.

În prezent, nu există un cadru legal care să reglementeze fuziunile sau preluările între fonduri, urmând ca norma privind fuziunile şi achiziţiile în acest sistem să fie lansată spre dezbatere publică în cursul lunii aprilie.

Acest act normativ va reglementa situaţia partici­panţilor dacă o companie decide că nu mai este rentabil să administreze un fond de pensii privat. Astfel, Comisia de Supraveghere a Sistemului Pensiilor Private (CSSPP) va trece la desemnarea unui alt administrator de pe piaţă care să preia participanţii existenţi în portofoliul fondului aflat în incapacitate de a-şi mai exercita obligaţiile asumate prin prospect.

Clienţii implicaţi într-o astfel de operaţiune se vor putea transfera la oricare alt fond de pe piaţă, fără a li se percepe penalităţi. Dar cum s-ar putea ajunge la o astfel de situaţie? Având în vedere că fondurile din coada clasamentului au iniţiat deja negocieri cu alţi administratori, doar în urma unor discuţii eşuate s-ar putea cere retragerea autorizaţiei şi implicit ieşirea de pe piaţă.

Aşa a fost şi cazul Marfin, care se pare că a fost în discuţii cu trei societăţi dar nu a ajuns la niciun rezultat. Portofoliul său de clienţi, de 194 de persoane, nu a fost atractiv pentru niciun fond din piaţă. Pretenţii prea mari ale celorlalte fonduri din coada clasamentului ar putea duce în final la renunţarea de bunăvoie la portofoliile de clienţi.

Trei fonduri vor să cumpere, trei - să vândă

Zepter (1.649 de par­ticipanţi), KD Fond de Pensii (7.233 participanţi) şi Prima Pensie (17.070 participanţi) vor să vândă. Cei de la Prima Pensie s-au înţeles, conform surselor din piaţă cu Interamerican, pentru o fuziune, atunci când legislaţia le-o va permite. 

OTP Fond de Pensii (18.639 de participanţi) îşi vinde portofoliul de ade­renţi pe Pilonul II către BT Aegon, potrivit agenţiei NewsIn. Pe de altă parte, AIG, Omniasig şi BCR şi-au exprimat intenţia de a cumpăra.
 
Administratorii mici de pensii obligatorii îşi negociază portofoliul la preţuri cuprinse între 150 şi 200 euro pentru fiecare aderent, iar jucătorii cu peste 50.000 de participanţi urmăresc consolidarea poziţiei prin achiziţii sau fuziuni, au spus surse din piaţă. Despre Bancpost Fond de Pensii şi de MKB Romexterra nu există informaţii despre vreo eventuală vânzare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite