Fondurile de pensii pot investi în mărfuri şi metale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private ( CSSPP ) vine în întâmpinarea administratorilor cu norme ce le oferă posibilitatea să-şi diversifice portofoliul de investiţii.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private ( CSSPP ) vine în întâmpinarea administratorilor cu norme ce le oferă posibilitatea să-şi diversifice portofoliul de investiţii.

Având în vedere că legislaţia românească este foarte strictă şi investiţiile pot fi orientate cu precădere către instrumente cu grad de risc scăzut, diversificarea propusă vine în ajutorul administratorilor, dar şi al participanţilor.

Noile norme CSSPP permit, astfel, plasamentele în mărfuri şi metale preţioase în limita unui procent de până la 5% din active. „Comisia a adoptat două proiecte de normă în acest sens, care urmează să fie publicate în Monitorul Oficial.

Prin acest demers, autoritatea de reglementare şi-a propus să extindă numărul instrumentelor financiare în care administratorii pot face plasamente“, a spus, ieri, Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Plasamente în private equity, maximum 2%

Administratorii care gestionează fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) vor putea face plasamente în private equity la diverse companii în limita a 2% din active, respectiv până la 3% din active în mărfuri şi metale preţioase, în timp ce, la fondurile de pensii facultative, limita va fi de 5% pentru ambele categorii de intrumente investiţionale.

În cazul Pilonului II, unde sunt prezente 14 companii care administrează câte un fond de profil, obligaţiunile de stat şi municipale deţineau o pondere de 60,5% în totalul activelor.

Pe poziţia a doua se situează obligaţiunile corporative tranzacţionate, unde administratorii au plasat 24,1% din contribuţii, urmate de depozitele bancare - 13,2%, acţiuni - 1,7% şi titluri de participare la organisme de plasament colectiv - 0,5%, conform datelor CSSPP.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite