Fondurile de pensii pot investi 70% din active în titluri de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administratorul unui fond privat de pensii va investi până la 70% din active în titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor din România sau de state din Spaţiul Economic European (SEE),

Administratorul unui fond privat de pensii va investi până la 70% din active în titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor din România sau de state din Spaţiul Economic European (SEE), în timp ce plasamentele în valori mobiliare tranzacţionate pe pieţe reglementate nu pot depăşi 50% din active.

Potrivit Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, modificată şi completată cu Legea 23/2007, publicată, joi, în "Monitorul Oficial", instrumentele pieţei monetare, inclusiv conturile şi depozitele în lei la o bancă, pot avea o pondere de până la 20% din valoarea totală a activelor unui fond de pensii.

Administratorul poate plasa 30% din activele unui fond de pensii în obligaţiuni şi alte valori mobiliare emise de autorităţile administraţiei publice locale din România sau din statele aparţinând SEE. Titlurile de stat şi obligaţiunile emise de state din afara SEE nu pot depăşi 15%, respectiv 10% din activul unui fond.

Legislaţia mai prevede că administratorul unui fond poate investi până la 5% din active în obligaţiuni şi alte valori mobiliare ale organismelor străine neguvernamentale, precum şi în titluri de participare, emise de organisme de plasament colectiv din România sau alte ţări.

Investiţiile fondurilor de pensii, scutite de impozit

Investiţiile activelor fondurilor de pensii şi sumele obţinute în urma acestui proces sunt scutite de impozit. Activele unui fond de pensii nu pot fi plasate în bunuri imobiliare şi acţiuni, obligaţiuni şi alte valori mobiliare emise de administrator. În plus, sumele atrase de la contribuitori nu pot fi investite în active care, potrivit legii, nu pot fi înstrăinate sau în active a căror evaluare este incertă, precum şi în antichităţi, lucrări de artă, autovehicule şi altele asemenea. Administrarea unui fond de pensii va fi realizată prin intermediul unei societăţi constituite special în acest sens, care va avea nevoie şi de avizul Comisiei de Supraveghere a Sistemului Privat de Pensii (CSSPP). Un administrator poate gestiona în România numai un singur fond de pensii. Capitalul social minim pentru administrarea unui fond de pensii la data constituirii societăţii se va ridica la patru milioane de euro, echivalentul în lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite