Fondurile off-shore de investiţii au spart gheaţa şi în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BRD Groupe Societe Generale a lansat, ieri, pe piaţa autohtonă, unităţi ale fondului luxemburghez SGAM Fund Investitorii români au, începând de ieri, o nouă posibilitate de a-şi plasa

BRD Groupe Societe Generale a lansat, ieri, pe piaţa autohtonă, unităţi ale fondului luxemburghez SGAM Fund

Investitorii români au, începând de ieri, o nouă posibilitate de a-şi plasa banii pe pieţele externe. De această dată însă pot opta pentru unităţi ale fondului de investiţii SGAM Fund, constituit chiar într-unul din paradisurile fiscale - Luxemburg.

Fondul a devenit disponibil pe piaţa românească prin intermediul a 11 sub-fonduri de investiţii internaţionale, lansate de societatea de administrare a investiţiilor SG Asset Management (SGAM). Sub-fondurile propun portofolii variate de active şi abordează strategii adaptate diverselor zone geografice, sectoare economice şi niveluri de capitalizare. Totodată, sub-fondurile se adresează tuturor profilurilor de risc, fiind accesibile atât clienţilor persoane fizice, cât şi clienţilor persoane juridice. "Fiecare investitor va putea să-şi alcătuiască un portofoliu, în primul rând, în funcţie de orizontul de investiţie şi de gradul de risc pe care şi-l poate asuma. Fiecare sub-fond are o politică şi o strategie proprii de investiţie", a explicat, pentru Adevărul, Dan Mihail Nicu, preşedintele SG Asset Management.

Banii românilor, plasaţi pe pieţele mature şi emergente

Investitorii pot alege astfel între compartimente ale fondului care plasează banii în acţiuni sau în obligaţiuni. "Spre exemplu, cei care vor să investească în acţiuni, pot opta pentru compartimentul dedicat pieţelor emergente, care sunt mai volatile, sau pentru compartimentul axat pe pieţele mature, precum Statele Unite", precizează Dan Nicu. În acelaşi timp, pot fi realizate şî plasamente în obligaţiuni. În ultimul caz, preşedintele SGAM România atrage atenţia că volatilitatea redusă implică aşteptări de performanţă mai scăzute comparativ cu plasamentele în acţiuni. Prin plasamentele în SGAM Fund, investitorii pot beneficia de potenţialul de creştere a companiilor cotate din Statele Unite, Zona Euro şi Japonia, dar şi de dinamica economiei din China sau Europa Centrală şi de Est. În acelaşi timp, fondul face plasamente şi în companii cu expunere pe sectoare economice - metale preţioase şi energie. Fondul se adresează investitorilor medii, subliniază Dan Nicu. Valoarea minimă a investiţiei este de 5.000 de euro (sau echivalent) pentru fiecare nouă investiţie şi pentru fiecare categorie de active. SGAM Fund a fost înfiinţat la Luxemburg, în anul 1987, şi funcţionează asemenea unui fond de investiţii-umbrelă, incluzând 60 de sub-fonduri. Expertiza locală pentru cele 11 compartimente este specifică fiecărei ţări de origine a investiţiilor. Astfel, există centre de decizie la Tokyo, New York, Paris şi Londra. La noi, unităţile SGAM Fund sunt distribuite prin şase entităţi din reţeaua BRD Groupe Societe Generale, din Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Braşov, Sibiu şi Cluj. Investitorul interesat poate lua legătura la unul dintre aceste puncte de distribuţie cu un consilier de clientelă. Cei orientaţi către investiţiile monetare sau diversificate pe piaţa românească au la dispoziţie şi fondurile Simfonia 1 şi Concerto, administrate de SG Asset Management - BRD SAI.

Pe piaţa autohtonă a organismelor de plasament colectiv activează, în momentul de faţă, 33 de fonduri deschise de investiţii (monetare, de obligaţiuni, diversificate şi de acţiuni). La sfârşitul lunii martie a anului în curs, aceste fonduri cumulau un număr de 78.466 de investitori. În primul trimestru din acest an, potrivit datelor Uniunii Naţionale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), nivelul activelor nete ale fondurilor deschise de investiţii a atins, la sfârşitul primului trimestru, valoarea de 197,7 milioane euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite