Fondurile mutuale iau în calcul marcarea parţială a profiturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe acţiuni din portofoliile fondurilor se tranzacţionează la preţuri care asigură randamente atractive Administratorii fondurilor mutuale de investiţii sunt optimişti în ceea ce

Multe acţiuni din portofoliile fondurilor se tranzacţionează la preţuri care asigură randamente atractive

Administratorii fondurilor mutuale de investiţii sunt optimişti în ceea ce priveşte evoluţia rezultatelor financiare ale societăţilor listate la Bursă. Mulţi dintre aceştia pregătesc chiar unele vânzări de acţiuni (exituri) pentru a marca profiturile pe unele simboluri.

"Cred că majoritatea societăţilor interesante de la Bursă vor raporta pentru anul 2006 rezultate financiare în creştere comparativ cu anul anterior. De altfel, cotaţiile acţiunilor au asimilat deja aşteptările de apreciere a profiturilor", a declarat pentru Adevărul Dorin Dănescu, preşedintele Star Asset Management, societate care administrează fondurile Star Focus şi Star Next. La rândul său, Cristian Tudorescu, senior analyst la Vanguard, precizează: "În rândul blue-chipsurilor, aşteptările privind rezultatele anuale sunt deja reflectate în cotaţii, iar aceste acţiuni vor fi în continuare regăsite în portofoliul fondurilor datorită unui raport bun între lichiditate şi potenţialul de creştere pe termen lung". Vanguard administrează fondurile mutuale FON şi Vanguard Protector.

Creşterea Bursei, tentantă pentru marcarea profiturilor

Chiar dacă aşteptările privind majorarea profiturilor sunt asimilate de preţurile de tranzacţionare, de regulă, publicarea rezultatelor impulsionează cotaţiile. Din acest motiv, majoritatea investitorilor au în vedere marcarea profiturilor în "sezonul" de raportări.

Bursa de la Bucureşti s-a înscris săptămâna trecută pe un trend ascendent, indicii BET şi BET-C înregistrând avansuri de 4,9% şi respectiv 4,4%. În acest context, unii manageri de fonduri "gândiseră" câteva exituri parţiale, pentru a marca profiturile pe unele simboluri. "Analizăm posibilitatea unor exituri de pe unii emitenţi ale căror acţiuni au crescut şi oferă în prezent randamente foarte atractive. Deocamdată însă aşteptăm să vedem în ce direcţie va evolua piaţa", afirmă Dorin Dănescu.

Şi reprezentanţii Certinvest, societate care administrează patru fonduri mutuale, se gândesc să facă unele exituri parţiale. "Probabil vom marca profitul pe unele acţiuni, însă gradual, în funcţie de situaţia din piaţă. Mă refer la unele titluri care la data achiziţiei erau subevaluate iar acum preţurile de tranzacţionare au ajuns la niveluri ridicate", a declarat, pentru Adevărul, Răzvan Rusu, manager de fond la Certinvest.

Eşalonul doi de la BVB şi piaţa RASDAQ, în atenţia fondurilor

Cum preţurile la care se tranzacţionează acţiunile celor mai lichide companii de la bursă au ajuns la niveluri foarte ridicate, în multe cazuri cotaţiile nemaifiind susţinute de rezultatele financiare, administratorii fondurilor mutuale se uită tot mai mult spre societăţile mai mici de la BVB sau spre companiile listate pe fosta piaţă RASDAQ. "În diferite proporţii, fondurile mutuale alocă din ce în ce mai mult sume de bani pentru titlurile din eşalonul doi al pieţei, respectiv companiile mici sau medii. Potenţialul unora dintre acţiuni este peste media pieţei, singura constrângere fiind legată de lichiditate. În cazul Fondului Oportunităţi Naţionale, avem aproape în permanenţă un procent de 10-15% din activ destinat acestei categorii de acţiuni", afirmă Cristian Tudorescu.

La rândul său, Răzvan Rusu consideră că pe fosta piaţă RASDAQ sunt o serie de societăţi foarte interesante şi cu potenţial de creştere. "Emitenţii care vor da rezultate financiare bune, chiar dacă sunt listaţi pe RASDAQ, vor deveni ţinte ale investitorilor. De altfel, în ultimul timp, tot mai multe fonduri străine şi-au orientat plasamentele spre companii de pe RASDAQ", precizează Rusu.

În cazul fondurilor mutuale autohtone, acţiunile de pe RASDAQ preferate de acestea sunt Condmag, Albalact, Dafora, Confecţii Vaslui, Argus Constanţa. "Fondurile şi investitorii s-au orientat de ceva vreme spre RASDAQ, ceea ce a făcut ca în cazul unor companii preţul acţiunilor să atingă niveluri foarte mari. În acest context, nu este exclus să asistăm la unele corecţii", afirmă Dorin Dănescu. şÎn cazul titlurilor de pe fosta piaţă RASDAQ există însă neajunsul major legat de lichiditatea redusă, ceea ce face ca sumele mobilizate pentru aceste acţiuni să fie destul de reduse. "Având în vedere faptul că urmărim pentru clienţii noştri nu numai randamente ridicate, dar şi reducerea riscurilor şi lichiditatea corespunzătoare, nu se justifică să investim sume importante în acţiuni mai puţin lichide", a declarat pentru Adevărul Mihail Ion, preşedintele SAI Raiffeisen Asset Management. Aceasta din urmă administrează fondul de acţiuni Raiffeisen Prosper, cel mai mare din România din această categorie. "Când dimensiunea fondului creşte, investiţiile în acţiuni nelichide nu pot fi preferate într-o mare măsură, iar efortul de analiză a companiei şi monitorizarea acesteia nu este compensat printr-o investiţie de valori relativ mici", precizeză Mihail Ion.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite