Fondurile de pensii dau depozitele pe acţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fondurile de pensii dau depozitele pe acţiuni
Fondurile de pensii dau depozitele pe acţiuni

Administratorii Pilonului II şi-au retras o parte din banii depuşi în bănci şi i-au plasat în acţiuni şi în obligaţiuni ale organismelor străine neguvernamentale. Administratorii îşi schimbă strategia de investiţii. Dobânzile la economii s-au redus, iar acţiunile sunt atractive prin potenţialul de apreciere.

După ce au investit masiv în depozite bancare şi în titluri de stat, active cu grad de risc foarte scăzut, administratorii celor 12 fonduri de pensii administrate privat (Plonul II) au reorientat o parte dintre contribuţii spre acţiuni şi obligaţiuni ale organismelor străine neguvernamentale. Aşadar, dacă la începutul anului depozitele bancare ocupau o pondere medie de 13,03% în totalul portofoliilor, la finele lunii iulie, aceasta coborâse sub 6%.

„Randamentele la depozite au tot scăzut de la începutul anului şi până în prezent şi, atunci, este normal ca ponderea investiţiilor să se reducă“, explică Dorin Boboc, directorul de investiţii al Allianz-Ţiriac Pensii Private.

ING pariază pe acţiuni, KD rămâne pe depozite

În acelaşi interval, cota acţiunilor s-a dublat, până la o medie de aproape 5% în totalul portofoliilor, tendinţă determinată de nivelul scăzut la care a ajuns preţul acţiunilor. „În cazul acţiunilor, am considerat că perioada cea mai grea a fost depăşită în lunile martie-aprilie şi am început să acumulăm“, a menţionat Boboc, care nu crede, totuşi, că ponderea investiţiilor în astfel de instrumente vor depăşi pragul de 10% în acest an.

Şi obligaţiunile organismelor străine neguvernamentale au intrat în vizorul administratorilor, acestea deţinând în iulie, la nivelul pieţei, de două ori mai mult decât la începutul anului, 6,34%. Defalcat pe fonduri, ING a pariat cel mai mult pe evoluţia acţiunilor, cu o pondere de 7,86%, urmat de AIG (4,66%) şi Prima Pensie (4,07%), administrat de Prima Pensie Fond de Pensii. La polul opus, cu aversiune faţă de risc, se situează fondurile KD – fără investiţii în acţiuni, Pensia Viva (Aviva Fond de Pensii) - 0,13% - şi Vital (BT Aegon Fond de Pensii) - 2,09%. Obligaţiunile companiilor străine au stârnit interesul fondurilor BCR, AIG şi Aripi (administrat de Generali Fond de Pensii), toate cu o cotă de peste 8%.

Prima Pensie deţine o pondere însemnată şi în investiţiile în depozite, de 18,77%. Şi KD, fără investiţii pe bursă, a optat pentru o cotă însemnată în produsele de economisire ale băncilor (18,53%). La fel, şi BRD, care a plasat în depozite 14,23% din totalul contribuţiilor.

Titlurile de stat, din nou atractive

O altă tendinţă ce se conturează în structura investiţiilor fondurilor de pensii administrate privat este creşterea, din nou, a ponderii ocupate de titlurile de stat, active cu cel mai scăzut grad de risc. Astfel, la nivelul pieţei, în primele luni ale anului s-a înregistrat un regres al cotei acestor instrumente, de la peste 62% în ianuarie la 53,4% în mai.

Apoi, interesul administratorilor pentru titluri de stat a revenit, iar, în iulie, acestea deţineau 57,15% din totalul investiţiilor. „Înainte, obligaţiunile corporative erau mult mai atractive, acum nu mai sunt. În aceste condiţii, o parte din investiţiile care se îndreptau spre obligaţiuni corporative merg acum spre titluri de stat“, a explicat  directorul de investiţii al Allianz-Ţiriac Pensii Private.

KD este fondul care are cea mai mare parte a contribuţiilor orientate către titlurile de stat, 81,46% din totalul portofoliului. Mai exact, investiţiile KD se împart doar între depozite bancare şi titluri de stat, cele mai sigure active. De asemenea, OTP şi BRD îşi menţin preferinţa pentru astfel de instrumente financiare, deţinând în pachetul investit cote de peste 65%. Aproape 23% din sumele investite de administratori sunt constituite de obligaţiuni corporative, iar cel mai mare apetit pentru astfel de active îl manifestă AIG şi Aripi, peste 25%, dar şi ING şi Eureko.

Pilonul II în cifre

12 fonduri de pensii administrate privat funcţionale pe piaţă.
Active nete în valoare de 1,85 miliarde de lei (440 de milioane de euro).
4,42 de milioane de participanţi în sistem.
ING (39,14%), AZT Viitorul Tău (23,76%) şi Aripi (7,87%) deţin cele mai mari cote de piaţă în funcţie de valoarea activului net.
64% din participanţi au vârsta sub 35 de ani şi 36% - până în 35 de ani.
52% din participanţi sunt bărbaţi şi restul sunt femei.

image
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite