Flamingo vrea să se listeze la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Retailerul a anunţat că până la sfârşitul anului va face o emisiune de acţiuni de tip GDR pe piaţa britanică de capital Dacă marii investitori nu vin până la Bucureşti, ne ducem

Retailerul a anunţat că până la sfârşitul anului va face o emisiune de acţiuni de tip GDR pe piaţa britanică de capital

Dacă marii investitori nu vin până la Bucureşti, ne ducem noi la ei. Astfel se poate traduce anunţul făcut de Flamingo de listare, până la sfârşitul anului, pe pieţele internaţionale de capital, prin emisiune de certificate de deţinere acţiuni (Global Depositary Receipts -GDR). Retailerul de IT şi electrocasnice şi-a propus să intre în "lumea bună" a capitalului, pentru facilitarea viitoarelor finanţări.

"Am avut discuţii preliminare cu o importantă bancă de investiţii, Bank of New York, şi am ajuns la concluzia că sunt mari investitori instituţionali interesaţi de titlurile noastre, dar pentru ei ar fi mai simplu să le tranzacţioneze pe pieţele unde sunt deja prezenţi, sub formă de GDR - spune Dragoş Simion, vicepreşedintele Flamingo. Cel mai probabil listarea se va face pe piaţa londoneză.

Tehnic, operaţiunea presupune ca o emisiune de noi acţiuni sau un pachet deja existent de acţiuni ale emitentului să fie depuse în custodia unei bănci, iar în schimbul acestor acţiuni sunt emise GDR. Avantajul pentru emitent este că nu mai trebuie să îndeplinească formalităţile cerute de piaţa respectivă, dar, în acelaşi timp, este acasă la marii investitori instituţionali.

Miza este atragerea investitorilor instituţionali

"Practic, în acest moment nu facem emisiunea de GDR pentru obţinerea de finanţare. Dar, odată intraţi pe o piaţă importantă, când vom dori să atragem finanţare, nu va mai fi nevoie să facem road-show-uri de prezentare, pentru că deja suntem cunoscuţi", arată vicepreşedintele Flamingo. Este posibil ca, în acelaşi timp, să se tranzacţioneze acţiuni ale emitentului la Bucureşti şi GDR ale aceluiaşi emitent, la Londra. Pentru că investitorii se uită pe ambele pieţe, preţurile vor fi aceleaşi atât la Bucureşti, cât şi la Londra. Dar "simplul fapt că un titlu este cotat pe pieţele internaţionale nu înseamnă că automat cotaţiile vor creşte. În definiv şi un mare investitor, şi un mic investitor îşi fac aceleaşi calcule în legătură cu rentabilitatea unei investiţii; Per-ul se vede la fel şi la Bucureşti, şi la Londra", spune Răzvan Paşol, preşedintele societăţii de brokeraj Intercapital Invest. Potrivit ultimelor date, grupul Flamingo Internaţional a înregistrat anul trecut vânzări de 153 milioane de euro, cu 12,7% mai puţin decât în 2006, iar pierderile s-au ridicat la 15,5 milioane de euro, explicate prin integrarea Flanco, cheltuieli de restructurare şi provizioane. În ultima lună, cotaţia la bursă a crescut cu 2,8% (maximul de ieri 0,378 lei). Cotaţiile sunt însă cu aproape 10% mai mici decât în urmă cu un an.

Pentru listarea la Categoria I la BVB, mai e nevoie şi de mici investitori

Flamingo mizează însă pe creştrea cotaţiilor după listarea GDR-urilor. "Creşte interesul investitorilor instituţionali, după cum de altfel s-a şi văzut în ultimul timp", spune Dragoş Simion. Aşa cum am mai arătat în Adevărul, Flamingo este în ultimele săptămâni unul dintre titlurile cele mai disputate de investitorii instituţionali. Spre exemplu, la sfârşitul lunii februarie, Bank Austria Creditanstalt a acumulat 14,4% din acţiuni, acţionând în numele unor clienţi cărora le-a vândut ulterior o parte din acţiuni.

În acest moment nu s-a stabilit pachetul de acţiuni pe baza căruia se va face emisiunea de GDR şi când va avea loc această emisiune. "Oricum, va avea loc până la sfârşitul anului: din a doua jumătate a anului, poate trimestrul patru". Al doilea obiectiv pentru acest an legat de piaţa de capital este listarea la Categoria I a Bursei de la Bucureşti. Pentru aceasta trebuie să avem minimum 1.500 de investitori. Acum avem în jur de 1.000 de acţionari", spune vicepreşedintele Flamingo. Vânzarea, vineri, la bursă a unui pachet de 6,35% din acţiuni, de către fondatorul şi acţionarul principal Dragoş Cincă, este pusă pe seama dorinţei de creştere a free-float-ului (numărul de acţiuni libere la tranzacţionare pe bursă). Cincă rămâne însă acţionarul majoritar al Flamingo.

GDR, un cod necunoscut pentru companiile româneşti

Companiile româneşti nu s-au grăbit până acum să iasă în lumea capitalului (explicabil de altfel, în condiţiile în care nu se înghesuie nici mcar pe piaţa bursieră locală, de la Bucureşti).

La sfârşitul anilor 90, prima ieşire reuşită în lume avea să fie urmată de o ieşire scandaloasă din piaţa locală - Banca Turco Română. La sfârşitul anului trecut, s-a încheiat cu succes emisiunea de GDR a A&D, Pharma, proprietarul lanţului de farmacii Sensiblu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite