Firmele noi sunt cele mai predispuse la faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul lichidărilor s-a dublat, iar solvabilitatea bancară a companiilor mici scade dramatic, astfel că proiectele de investiţii au fost oprite în cele mai multe cazuri. Comerţul, construcţiile şi imobiliarele sunt domeniile în care activează cele mai vulnerabile firme noi din categoria IMM în faţa crizei financiare.

Uniunea Naţională a Patronatului Român (UNPR) a prezentat, ieri, rezultatele unei cercetări din care reiese că numărul falimentelor de întreprinderi mici şi mijlocii a ajuns la 7.000 în prima jumătate a acestui an – dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2007. Sectoarele cele mai predispuse la faliment sunt, potrivit UNPR, comerţul, construcţiile şi imobiliarele.

Efectele crizei se vor vedea la anul

Majoritatea IMM-urilor estimează că, în perioada următoare, vor stopa investiţiile majore în proiecte de dezvoltare, pentru a evita riscurile produse de condiţiile nefavorabile de creditare şi de volatilitatea monedei naţionale. Peste 80% din companiile chestionate de UNPR consideră că instabilitatea financiară din acest moment îşi va face simţite efectele abia în anul 2009, când “multe companii mici şi mijlocii vor avea probleme de supravieţuire”.

Cele mai expuse riscului sunt start-up-urile (n.n. - firmele nou-înfiinţate) care, având un rulaj foarte mic, nu deţin resursele necesare pentru a trece printr-o perioadă de recesiune. “Solicităm Guvernului României să demareze de urgenţă un program de consultare cu reprezentanţii mediului de afaceri pentru elaborarea unui plan de susţinere a IMM-urilor în următoarea perioadă”, a declarat Marian Petre Miluţ, preşedintele UNPR.

Conducerea acestei confederaţii patronale recomandă întreprinzătorilor “o mai mare atenţie la resursele umane şi financiare”. Între factorii care favorizează criza, autorii studiului au identificat “măsurile sociale excesive, lipsa unor măsuri de protejare a capitalului românesc şi lipsa de informare a întreprinzătorilor”.

O soluţie: planul financiar prudent

Având în vedere că peste 80% din firmele chestionate declară că în 2009 vor avea un profit mai mic, UNPR propune ca soluţie pentru IMM “implementarea unui plan financiar şi de investiţii prudent”, ca şi “conservarea forţei de muncă”. Iar pentru companiile listate la Bursă, o “soluţie extremă” de luat în calcul ar fi, în opinia specialiştilor UNPR, “delistarea pe perioada crizei”.

În altă ordine de idei, conducerea UNPR propune instituţiilor financiare să adopte măsurile necesare pentru garantarea depozitelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite