Firmele nu mai dau buluc la credite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dinamica împrumuturilor acordate companiilor s-ar putea tempera până la 30% în 2008. În timp ce creditarea populaţiei va fi afectată direct de noul regulament al BNR, accesul companiilor la împrumuturi este restrâns de dobânzile în creştere.

Pentru sfârşitul acestui an, analiştii aşteaptă o temperare semnificativă a ritmului de creştere a creditelor acordate companiilor. “Vedem o reducere a ritmului de creştere a împrumuturilor acordate companiilor până la 30% la finele acestui an (n.r. comparativ cu o dinamică de 42% înregistrată în 2007)”, apreciază Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank. 

Dobânzile în creştere temperează apetitul

De altfel, în ultimele luni, s-a consemnat deja o temperare a dinamicii creditelor pentru persoane juridice, atât în lei, dar mai ales în valută.

Ritmul anual de creştere a împrumuturilor în lei acordate firmelor s-a temperat de la 48,3% în ianuarie la 43,1% în luna august. În ceea ce priveşte componenta în valută, creditarea companiilor a ajuns la 43% în august, faţă de un ritm de creştere de 60,3% înregistrat cu doar două luni în urmă. 

“Împrumuturile au avansat foarte mult în ultimii ani, iar acum este greu să mai crească în acelaşi ritm”, explică Dumitru. Un alt factor care a temperat creditarea persoanelor juridice îl constituie scumpirea finanţărilor, în special la lei, dar şi la valută.

Majorarea de către Banca Naţională a României a dobânzii de politică monetară a împins băncile să scumpească creditele în moneda naţională. Totodată, deteriorarea percepţiei faţă de risc, în condiţiile crizei mondiale, a dus la o creştere a costului împrumuturilor în valută.

Companiile, în expectativă

Un acces mai restrâns la credite, pe fondul creşterii dobânzilor, va afecta în special companiile care au nevoie de finanţări pe perioade mai extinse. “În primul rând, sunt afectate companiile care vor să se împrumute pe termen lung”, a spus Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

În plus, Pârvan a precizat că, în condiţiile turbulenţelor actuale de pe pieţele financiare externe, companiile au adoptat o atitudine prudentă înainte de a lua decizii în privinţa dezvoltării unor noi proiecte. “Este o perioadă de aşteptare până se va stabili care este starea economiei mondiale”, a spus secretarul general al AOAR.

Zona euro atinge un minim al ultimului an

În zona euro, avansul creditelor pentru companii a scăzut de la 13,1% în iulie la 12,6% în august, înregistrând astfel cea mai mică rată din ultimul an. Această temperare a determinat o scădere a ritmului de creştere a creditării a întregului segment neguvernamental.

Astfel, împrumuturile acordate sectorului privat au urcat în august cu o rată anuală de 8,8%, aceasta fiind cea mai lentă dezvoltare înregistrată din octombrie 2005. Economişii consideră că această tendinţă este determinată de tensiunile de pe pieţele internaţionale şi reprezintă un semn negativ pentru evoluţia viitoare a economiei din zona euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite