Finanţări cu dobândă subvenţionată pentru exportatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eximbank, Banca de Import-Export a României, a lansat ieri un produs de finanţare cu dobândă subvenţionată, destinat exportatorilor români. Aceştia vor putea accesa fonduri de până la 1,5

Eximbank, Banca de Import-Export a României, a lansat ieri un produs de finanţare cu dobândă subvenţionată, destinat exportatorilor români. Aceştia vor putea accesa fonduri de până la 1,5 milioane euro, echivalentul în lei, pe o perioadă de maximum cinci ani.

"Prin acest produs susţinem domeniile spre care se duc fondurile structurale, respectiv infrastructură, dezvoltarea regională, cercetare şi dezvoltare, protecţia mediului şi întreprinderi mici şi mijlocii", a declarat Carmen Radu, preşedintele Eximbank.

Condiţii de obţinere a finanţării

Dobânda pentru produsul lansat ieri va fi fixă şi se va situa între 4% şi 7%, în funcţie de client. "În calculul dobânzii am folosit ca referinţă randamentul mediu pentru titlurile de stat pe cinci ani, la care am adăugat o marjă de risc aplicată clientului. Din această dobândă se scade subvenţia de 5%, astfel încât va ajunge la 4% - 7%. Am vrut să facem creditele în lei competitive cu cele în valută", a explicat Dan Baciu, directorul direcţiei strategie, dezvoltare şi politici economice din Eximbank.

Pentru a accesa aceste finanţări, firmele trebuie să nu înregistreze pierderi, să nu aibă restanţe la centrala riscurilor bancare sau o situaţie în dificultate. Totodată, firmele trebuie să contribuie cu cel puţin 20% la finanţare.

Printre domeniile considerate neeligibile se numără agricultura primară, pescuitul şi acvacultura, producţia de armament, jocurile de noroc şi tranzacţiile imobiliare. "Unele dintre domeniile neeligibile sunt interzise de UE, iar altele au fost alese de Eximbank.

În ceea ce priveşte tranzacţiile imobiliare, considerăm că sunt destule bănci comerciale care pot face faţă cererii", a precizat Tudor Gabriel Bohălţeanu, vicepreşedintele Eximbank.
Companiile nu pot accesa aceste finanţări nici dacă suma ajutorului de stat din ultimii doi ani fiscali depăşeşte 200.000 euro sau 100.000 euro, în cazul firmelor de transport rutier.

Subvenţia la dobândă va fi acordată pentru dezvoltarea IMM prin proiecte de investiţii, pentru capital de lucru, pentru microfinanţare şi pentru proiecte din domenii prioritare de dezvoltare. Pentru dezvoltarea IMM şi pentru proiecte de dezvoltare, dobânda este subvenţionată, pentru finanţări de până la 1,5 milioane euro, echivalent în lei, contractată pentru o perioadă de cinci ani. Exportatorii pot beneficia de subvenţionarea dobânzii şi pentru împrumuturi de până la 300.000 euro, echivalent în lei, pe o perioadă de un an pentru capital de lucru necesar.

>> Prin acest produs susţinem domeniile spre care se duc fondurile structurale în economia românească
Carmen Radu
preşedintele Eximbank

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite