Finalul „Prima Casă 3“ i-a lăsat pe unii fără avans

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte dintre solicitanţii „Prima Casă“ au pierdut avansul plătit vânzătorului după ce banca i-a anunţat că fondurile alocate programului au fost epuizate. Deşi băncile au lansat alternative de finanţare la programul statului, avansul minim cerut, mai mare decât la „Prima Casă“, face ca acestea să nu fie o soluţie pentru toţi solicitanţii. .

În ultima lună, băncile comerciale înscrise în programul guvernamental au anunţat, rând pe rând, că au epuizat plafonul de garanţii alocat. În urmă au rămas solicitanţi cu documentaţia deja depusă, dar şi cu avansul plătit vânzătorului. În cele mai multe cazuri, avansul nu se restituie cumpărătorului dacă împrumutul nu se mai acordă sau dacă tranzacţia nu are loc până la un anumit termen înscris în antecontractul de vânzare-cumpărare.

Astfel, mai mulţi solicitanţi s-au trezit pe ultima sută de metri alergând de la o bancă la alta în speranţa că vor „mai prinde" garanţii de la stat şi că nu vor pierde cele câteva mii de euro plătite deja vânzătorului. Dacă unii au reuşit să obţină finanţarea de la o altă bancă, pentru alţii a fost prea târziu pentru o nouă documentaţie şi au pierdut suma plătită în avans.

O soluţie ar fi fost însă includerea în antecontract a unei clauze care să prevadă restituirea avansului dacă împrumutul nu se mai acordă. „Ne sfătuim clienţii să încheie antecontracte în care să fie inclusă o clauză ca, în cazul în care nu se aprobă finanţarea, să se restituie avansul. Acest aspect ţine însă strict de negocierea dintre cumpărător şi vânzător", a explicat pentru „Adevărul" Traian Stancu, şeful departamentului de vânzări din cadrul brokerului de credite Kiwi Finance.

Alternativă, dar cu avans mai mare

Odată cu epuizarea plafonului de garanţii, băncile au lansat alternative de finanţare pentru solicitanţii rămaşi în stand-by. Deşi costurile creditelor lansate sunt similare cu cele practicate pentru împrumuturile „Prima Casă", avansul minim solicitat este mai mare.  Cele mai multe dintre bănci impun un avans minim de 10-15% din valoarea proprietăţii, în timp ce programul guvernamental presupunea un nivel de 5%. Mulţi dintre cei care au depus documentaţia pentru  „Prima Casă", dar nu au mai contractat creditul pentru că plafonul a fost epuizat, nu dispun de resurse pentru suplimentarea avansului.

Totuşi, Traian Stancu spune că băncile sunt destul de permisive şi că acceptă şi un nivel mai mic al avansului faţă de cel din oferta standard, dar că situaţia depinde de la caz la caz. El a adăugat că au fost situaţii în care clienţii au contractat un credit de nevoi personale pentru a putea suplimenta valoarea avansului. „Recomandăm clienţilor să solicite sprijin băncii pentru a găsi o soluţie. Fie o derogare pentru un avans mai mic, fie o soluţie de finanţare, cum ar fi un credit de nevoi personale, pentru suplimentarea avansului", a spus Stancu.

Start la „Prima Casă 4"

Băncile ar putea începe să primească în următoarele zile cereri de finanţare pentru „Prima Casă 4", în condiţiile în care normele de aplicare au fost publicate în Monitorul Oficial. În prezent, băncile poartă discuţii pe marginea protocolului care urmează să fie încheiat cu Fondul de Garantare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite