Fabrică de nutreţuri cu bani de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Construirea unei fabrici de nutreţuri combinate cu sprijin nerambursabil de la Uniunea Europeană face parte din măsura de creştere a valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere (123). Pentru astfel de proiecte, cofinanţarea europeană urcă până la jumătate din valoarea eligibilă a proiectului, dar nu mai mult de două milioane de euro.

Construirea unei fabrici de nutreţuri combinate cu sprijin nerambursabil de la Uniunea Europeană face parte din măsura de creştere a valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere (123). Banii de la Bruxelles pot acoperi jumătate din valoarea eligibilă a unui astfel de proiect, dar nu pot depăşi două milioane de euro.

Pentru finanţare europeană pot aplica întreprinderile mici şi mijlocii, societăţile cooperatiste de valorificare sau grupurile de producători. De asemenea, solicitanţii pot fi şi întreprinderi mari, dar care să nu aibă un număr mai mare de 750 de angajaţi şi o cifră de afaceri de peste 200 de milioane de euro.

„În prezent, există o tendinţă a operatorilor din agricultura românească de a investi în microfabrici de nutreţuri combinate pentru a spori independenţa operaţională”, spune Felix Lucuţar, managing partner în cadrul firmei de consultanţă Agriculture Capital&Engineering.

Cât te costă?

Investiţia într-o unitate mică de producere a nutreţurilor nu se justifică din cauza tehnologiilor simple care sunt utilizate şi care nu asigură un produs final de calitate. Dacă luăm în calcul investiţia unui grup de producători într-o fabrică cu o capacitate minimă de cinci tone pe oră, aceasta va duce la o eficientizare a operaţiunilor.

Cu cât viteza de fabricare este mai mare, cu atât costurile operaţionale sunt mai mici. Valoarea investiţiei într-o fabrică de nutreţuri combinate variază în funcţie de capacitatea şi de gradul de automatizare ale acesteia. De exemplu, pentru o unitate cu o capacitate de cinci tone pe oră, investiţia este de aproximativ 3,1 milioane de euro. Pentru o capacitate de 20 de tone pe oră, costul investiţional poate ajunge la 7,5 milioane de euro.

O afacere profitabilă

În cadrul acestui tip de proiect, pot fi finanţate construcţia fabricii şi a anexelor, infrastructura internă, mijloacele de transport pentru cereale şi furaje şi dotările pentru laborator.

De asemenea, sprijinul nerambursabil poate acoperi cheltuielile de achiziţie a tehnologiilor, a softurilor specializate, a utilajelor şi a echipamentelor de procesare (recepţie, măcinare, macrodozare, malaxare, granulare).

O fabrică de producere a furajelor îşi poate desfăşura activitatea în două moduri. Fie lucrează cu materiile prime ale clienţilor şi taxează doar procesul de fabricaţie, fie lucrează cu materiile prime proprii şi facturează produsul în integralitate.

O unitate cu o capacitate de cinci tone pe oră, care funcţionează în două schimburi, va obţine numai din taxa de fabricaţie un venit de 0,18 lei pe kilogram. Mai exact, venituri anuale de 3,7 milioane de euro. La acestea, se pot adăuga veniturile din comercializarea materiilor prime.

Scăzând costurile profitul net anual numai din taxa de fabricaţie poate ajunge la 1,47 milioane de lei (350.000 de euro). Ţinând cont de o contribuţie investiţională proprie de aproximativ 1,5 milioane de euro, amortizarea s-ar putea realiza în patru ani.

Proiecte prezentate de „Adevărul“

data apariţiei    articolul   

9 aprilie    „Adevărul” te învaţă cum să iei bani europeni
10 aprilie    Fondurile europene, pas cu pas
13 aprilie    Cofinanţarea, factor-cheie în demararea proiectului
14 aprilie    Bani europeni pentru agricultură
15 aprilie    UE îţi plăteşte jumătate din tractor
16 aprilie    Mierea nu îndulceşte birocraţia europeană
17 aprilie    Sere europene pentru legumele româneşti
18 aprilie    Experţii în fonduri UE răspund cititorilor „Adevărul”
21 aprilie    UE te ajută să investeşti într-o livadă profitabilă
22 aprilie    Fă-ţi fermă de vaci pe bani europeni!
23 aprilie    Fermă de porci pe bani europeni
24 aprilie     Procesează carne cu bani de la UE!
25 aprilie    Experţii în fonduri răspund cititorilor
27 aprilie    Procesează lapte la standarde europene!
28 aprilie    UE îţi dă bani pentru abator de bovine
29 aprilie    Depozite moderne cu bani de la UE
30 aprilie    Bani europeni pentru vinuri româneşti
1 mai    Creşte pui de carne la standarde europene!
2 mai    Experţii în fonduri răspund cititorilor
4 mai    Fermele ecologice merg bine cu bani de la UE
5 mai    Brânzeturi speciale cu gust european
6 mai    La ce uşi baţi pentru banii de la UE

Furaje la standarde europene în judeţul Dâmboviţa

image

Nutreţurile au un impact important asupra calităţii puilor



La sfârşitul lui 2006, Agroli Group începea să contureze proiectul de ridicare în judeţul Dâmboviţa, lângă Crevedia, a unei fabrici de nutreţuri combinate prin programul SAPARD.

Investiţie de şapte milioane de euro

Investiţia iniţială de şase milioane de euro se alinia astfel celorlalte investiţii direcţionate de grup către modernizarea fermelor de creştere a păsărilor şi a abatorului de păsări şi către refacerea staţiilor de incubaţie pe care le deţine.

„Trebuia pus la punct un plan de modernizare şi retehnologizare care să ţină seama de ideea de a integra toate activităţile”, explică Camelia Hoinărescu, director de marketing în cadrul Agroli Group. Mai mult, peste 60% din costul cărnii de pasăre este reprezentat de cel al furajelor, iar calitatea acestora este foarte importantă pentru standardul produsului finit. Fabrica va asigura furaje cu calitate constantă, dar şi o eficientizare a operaţiunilor grupului. Sprijinul SAPARD s-a ridicat la două milioane de euro.

Faza de proiectare a durat peste un an, proiectul fiind unul complex, iar lucrările de construcţie au început în februarie 2008. După începerea lucrărilor s-a constatat că din cauza unor particularităţi ale solului sunt necesare investiţii suplimentare. Astfel, Agroli Group a trebuit să-şi sporească aportul propriu cu un milion de euro, iar valoarea proiectului a urcat la şapte milioane de euro.

20 de tone de furaje pe oră

Fabrica, construită la standarde europene, va fi dată în folosinţă în toamna acestui an. Pe o suprafaţă de 46.000 de metri pătraţi se va ridica fabrica de nutreţuri, depozite, silozuri de materii prime şi de produse finite şi birouri.

 „Gradul de tehnologizare este maxim, operarea fiind asigurată de doar cinci-şase oameni pentru o capacitate de 20 de tone pe oră”, spune directorul de marketing al grupului.

Finalizarea proiectului va avea cel mai puternic impact în eficientizarea afacerii. „În momentul în care va începe exploatarea fabricii de nutreţuri combinate, practic, se închide cercul”, spune reprezentantul Agroli Group.

Acte la dosar

- Studiu de fezabilitate
- Bilanţ contabil pe anul precedent sau declaraţie de inactivitate, după caz
- Documente care să ateste dreptul de proprietate, de chirie sau de concesiune asupra terenului
- Certificat de urbanism
- Acord de mediu
- Datele băncii şi datele contului prin care se va derula proiectul
- Certificate fiscale şi cazier fiscal indemn
- Cazier judiciar al reprezentantului legal
- Notificare DSVSA care să ateste conformitatea cu legislaţia sanitar-veterinară
- Avizul sanitar emis de Direcţia de Sănătate Publică
- Certificat constatator

Paşi de urmat

1. Alegerea firmei de consultanţă
2. Pregătirea documentaţiei pentru avizele necesare
3. Solicitarea de oferte de la furnizori pentru echipamente
4. Întocmirea studiului de fezabilitate
5. Solicitare certificat ORC, certificat fiscal, cazier fiscal, cazier judiciar, adeverinţe etc.
6. Completarea cererii de finanţare
7. Predarea proiectului
8. Declararea eligibilităţii proiectului
9. Semnarea contractului de finanţare
10. Alegerea proiectantului
11. Depunerea proiectului tehnic
12. Implementarea proiectului
13. Întocmirea dosarelor de achiziţie
14. Construirea fabricii
15. Întocmirea dosarelor de plată

La ce uşi batem

1. Firma de consultanţă
2. Direcţia Agricolă
3. Agenţia de Mediu
4. Direcţia Sanitar-Veterinară
5. Administraţia Financiară
6. Direcţia de Sănătate Publică
7. Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală
8. Agenţia de Plăţi
9. Primărie
10. Agenţia pentru Gospodărirea Apelor
11. Banca

Adrese utile

www.apdrp.ro Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit
www.madr.ro Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale
Telverde pentru sesizarea dificultăţilor de accesare a fondurilor europene: 0800 800 644

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite