România primeşte 1,4 miliarde dolari de la FMI pentru suplimentarea rezervelor valutare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România primeşte 1,4 miliarde dolari de la FMI pentru suplimentarea rezervelor valutare
România primeşte 1,4 miliarde dolari de la FMI pentru suplimentarea rezervelor valutare

FMI a alocat României Drepturi Speciale de Tragere (DST) în valoare de 1,4 miliarde dolari, iar la 9 septembrie vor fi puse la dispoziţie alte 227 miliarde dolari printr-o alocare specială. Finanţarea face parte dintr-un program care vizează toate statele membre, program menit să furnizeze lichiditate pentru rezervele valutare.

"O alocare generală de DST-uri, în valoare de 250 miliarde dolari, a devenit efectivă vineri, 28 august. Alocarea este menită să furnizeze lichiditate sistemului economic mondial prin suplimentarea rezervelor valutare ale statelor membre ale FMI", anunţă Fondului Monetar Internaţional.

DST este un instrument financiar creat de FMI în 1969, ca supliment la rezervele oficiale deja existente ale ţărilor membre, reprezentând o unitate de cont a FMI, a cărui valoare este calculată zilnic, pe baza unei medii ponderate a principalelor valute a lumii (dolar, lira sterlină, yen japonez şi euro), transmite Agerpres.

Aproximativ 110 miliarde de dolari din banii alocaţi vineri de FMI vor merge către statele emergente şi cele în curs de dezvoltare, inclusiv peste 20 miliarde de dolari în ţările sărace. Multe dintre aceste state se confruntă cu mari probleme financiare din cauza crizei mondiale.

Pentru aceste ţări, alocarea DST înseamnă un potenţial acces la resurse financiare necondiţionate care pot limita necesitatea ajustărilor prin politici de contractare şi permit o libertate mai mare pentru politici de stabilizare în condiţiile recesiunii şi a creşterii şomajului, se arată în comunicatul FMI.

"Alocarea reprezintă o parte cheie a răspunsului nostru la criza mondială, demonstrând valoarea abordării multilaterale. Statele sărace membre ale FMi vor beneficia semnificativ de alocarea DST", a declarat Caroline Atkinson, director de relaţii externe în cadrul FMI.

Reamintim că România a convenit asupra unui acord pe doi ani cu Fondul Monetar Internaţional pentru 12,95 miliarde euro. Pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare va ajunge la 19,95 miliarde euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite