Extrasele de cont nu mai sunt obligatorii pentru vânzarea acţiunilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dovada titlurilor va putea fi deţinută, în curând, direct de la casa de brokeraj În ultimii doi ani, cuponarul care voia să-şi vândă acţiunile primite prin Programul de Privatizare

Dovada titlurilor va putea fi deţinută, în curând, direct de la casa de brokeraj

În ultimii doi ani, cuponarul care voia să-şi vândă acţiunile primite prin Programul de Privatizare în Masă trebuia să facă un prim drum şi chiar să stea ore întregi la coadă la registrul independent al acţionarilor. Obţinea un înscris care-i arăta câte acţiuni sunt în cont. Acum, după ce locul registrului a fost luat de Depozitarul Central, teoretic ar trebui să dispară şi obligativitatea extrasului de cont.

"Noi chiar am prevăzut în preambulul contractului pe care societăţile de brokeraj îl vor semna cu Depozitarul Central un paragraf în care să se menţioneze că, potrivit legislaţiei în vigoare, extrasul de cont nu mai este obligatoriu pentru vânzarea unei acţiuni", spune Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor.

CNVM a ţinut secrete noile reglementări

Reprezentantul brokerilor arată că în regulamentul de funcţionare al Depozitarul Central, Comisia naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a prevăzut expres abrogarea instrucţiunii 5/2005, cea cu obligativitatea extrasului de cont. În buna tradiţie a "decuplării" de micul acţionar, CNVM nu a emis o înştiinţare - "vedeţi că de acum extrasul nu mai e obligatoriu". Mai mult, nici la nivelul brokerilor nu e clar dacă mai trebuie sau nu să ceară acest extras. Mai ales că la întrebarea directă a Asociaţiei Brokerilor, CNVM a spus că va da răspunsul ..." în funcţie de contractul care va fi încheiat de brokeri cu Depozitarul Central".

Cozile cuponarilor nu vor mai fi de actualitate

În principiu, extrasul este bine-venit pentru corectitudinea pieţei, el probând în primul rând că vânzătorul chiar are acţiunile pe care vrea să le vândă. Problema apărea atunci când acţionarii erau puşi pe drumuri la sediile registrelor, aflate chiar la sute de kilometri distanţă de casă. Situaţia se complica în condiţiile în care în care mii de cuponari se adunau în acelaşi timp, pentru a-şi vinde acţiunile unui investitor care lansase o ofertă publică de acţiuni. Un astfel de episod s-a consumat spre exemplu în iarna lui 2005, când mii de oameni aşteptau în frig, timp de câteva ore, pentru a obţine extrasul de cont care să le permită să vândă acţiuni Sicomed.

Lucrurile sunt pe cale să intre în normal în momentul în care extrasul va putea fi obţinut chiar de la sediul societăţii de brokeraj care va intermedia vânzarea. Asociaţia Brokerilor a propus ca membrii săi să fie abilitaţi pentru eliberarea extraselor, iar, în cele din urmă, Depozitarul Central a acceptat. În urma discuţiilor, s-a renunţat la propuneri de genul "firmele de brokeraj să fie dotate cu camere de luat vederi", singura condiţie cerută de Depozitar rămânând aceea ca brokerul să se poată identifica prin semnătura electronică. "De luna viitoare, practic vom putea avea primii intermediari autorizaţi să emită extrase de cont", spune Ovidiu Sergiu Pop, preşedintele Depozitarul Central. Aceasta echivalează practic cu eliminarea cozilor, întrucât, în total, intermediarii au 321 sedii centrale şi secundare în toată ţara.

Peste 10 milioane de acţionari în România

Potrivit staticilor Depozitarul Central, la nivelul întregii ţări sunt 10.201.195 de acţionari. Din aceştia, 10,26% sunt în Bucureşti şi 1,14% în Ilfov.

Cifrele nu sunt însă ceea ce par. Suntem departe de a fi buricul lumii, unde jumătate din populaţie joacă la bursă.

După statisticile Bursei de Valori, sunt în jur de 10.000-15.000 de conturi prin care s-a realizat cel puţin o cumpărare de acţiuni pe lună şi, în total, 30.000 cu o cumpărare de acţiuni în ultimele nouă luni. Ultimele date arată că, în total, ar fi deschise în jur de 60.000-70.000 de conturi la societăţile de brokeraj - spune Stere Farmache, directorul general al BVB. Deci, putem vorbi de maximum 70.000 de investitori activi pe piaţa de capital. Restul sunt cuponari care au şi uitat că mai au acţiuni primite prin faimosul PPM. Mai mult, milioane de aşa-zişi acţionari sunt prinşi cu pachete de câteva zeci de acţiuni la fiecare Societate de Investiţii Financiare (SIF).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite