Exproprierea, după sau înaintea despăgubirii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Transporturilor vrea să plătească terenurile pentru construcţia de autostrăzi abia după preluarea efectivă a proprietăţilor

Ministrul Transporturilor propune ca terenurile să fie expropriate înaintea momentului în care proprietarii primesc banii, măsură vehement contestată.

Un proiect de hotărâre de guvern iniţiat recent de Ministerul Transporturilor a provocat reacţii controversate în rândurile juriştilor. Este vorba despre simplificarea procedurilor de expropriere, aşa încât autorităţile să poată preda terenurile către constructori înainte de acordarea despăgubirilor pentru proprietari, evitându-se astfel întârzierea lucrărilor de infrastructură.

Banii vin după începerea lucrărilor

“Se va adopta o hotărâre de guvern pentru a nu se mai aştepta să se predea amplasamentul către constructori abia la finalizarea procedurilor de expropriere. Plăţile se vor efectua pe parcursul lucrărilor”, a explicat ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, după o conferinţă pe tema infrastructurii.

Orban a precizat că legea exproprierilor este una dintre problemele prin care lucrările de infrastructură sunt întârziate, alături de procedurile de mediu şi de lipsa forţei de muncă de pe piaţa construcţiilor.

Ministrul a mai arătat că proiectul de hotărâre de guvern este menit să rezolve nevoia acută de autostrăzi sau căi ferate. Propunerea Transporturilor se loveşte, însă, de mai multe impedimente de natură juridică, specialiştii susţinând chiar că astfel de măsuri – plata după exproprierea efectivă – sunt neconstituţionale.

Spre exemplu, articolul legii fundamentale care vorbeşte despre proprietatea privată şi regimul ei în statul român precizează că exproprierile nu pot fi făcute decât în anumite condiţii. Textul alineatului 3 prevede că “nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire”. În consecinţă, mai mulţi jurişti şi experţi în drepturile omului, citaţi de agenţiile de presă, au comentat cu uimire iniţiativa.

Plăţile trebuie făcute înaintea predării

Constituţia spune că plăţile către cei expropriaţi trebuie să fie prealabile, adică să fie făcute înainte de predarea terenurilor către constructori. Cu alte cuvinte, trebuie să existe un act normativ care să atribuie unei lucrări statutul de utilitate publică, apoi, în baza acestuia, se intră în procedura de expropriere care include, evident, şi plata preţului terenului, plată care trebuie să fie dreaptă şi prealabilă, conform Constituţiei, au explicat avocaţii. Iar specialiştii în drepturile omului se întreabă retoric: unde va sta cel căruia i-a fost expropriată casa până la momentul la care va fi despăgubit?

Bechtel a luat 1,4 miliarde lei în 2008

Guvernul a alocat în acest an, pentru construcţia autostrăzii Transilvania, fonduri de 1,4 miliarde de lei, mai mult de jumătate din sumă fiind deja cheltuită.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite