Explozia pieţei imobiliare reaşază topul cartierelor din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exacerbarea din ultimii ani a pieţei imobiliare din Bucureşti determină mutaţii importante şi la nivel demografic. Astfel, anumite cartiere, precum Vitan sau Drumul Taberei, atrag noi

Exacerbarea din ultimii ani a pieţei imobiliare din Bucureşti determină mutaţii importante şi la nivel demografic. Astfel, anumite cartiere, precum Vitan sau Drumul Taberei, atrag noi locuitori, din categoria celor cu venituri peste medie, care îşi permit să plătească chiar şi 80.000 de euro pentru două camere într-un bloc vechi.

Reversul medaliei, spune analistul imobiliar Artur Silvestri, este "istanbulizarea" altor zone din Capitală. Locatarii dislocaţi din cartierele care au căpătat un statut select, dar şi sute de mii de oameni aflaţi în căutarea unui loc de muncă în Bucureşti pot fi la baza unei crize a locuinţelor de câteva ori mai intensă decât cea din prezent. "Lipsa tot mai acută din ultimii ani a ofertelor de terenuri virane din centrul Capitalei a determinat dezvoltatorii să se reorienteze către alte zone ale Bucureştiului. În acest context, s-au ridicat în timp anumite zone semicentrale, care au cunoscut un avânt puternic datorită unor noi proiecte amplasate în perimetrul respectiv", a declarat Cătălin Secăreanu, manager al departamentului Offices&Retail din cadrul Coldwell Banker Affiliates România.

Apartamente de 15 ori mai scumpe decât acum opt ani

Un excelent exemplu este Vitanul. De la sfârşitul anului 1999, de când în zonă a fost construit primul mall din Capitală, preţurile imobilelor au explodat. S-au înregistrat majorări de aproximativ 15 ori în mai puţin de 100 de luni. Concomitent, în zonă a apărut o populaţie cu venituri mai mari, care a "forţat" vechii locatari să se mute către periferie. Şi preţul terenurilor din zonă s-a apreciat considerabil. Specialiştii de la Coldwell Banker spun că de la 25-80 de euro metrul pătrat, acesta ajuns să coste, la începutul acestui an, între 500 şi 1.500 de euro. Mai mult, zona Vitan a devenit una deosebit de atractivă pentru constructorii de locuinţe. Vitan Platinum Towers, New Town Residence şi Incity Residence sunt dezvoltările imobiliare importante ale zonei care, până la sfârşitul lui 2008, vor livra pe piaţă aproximativ 1.500 de noi apartamente. Costul unui metru pătrat într-un astfel de bloc poate depăşi chiar 1.500 de euro.

Specialiştii în imobiliare avertizează însă că rezultatele acestui fenomen, care începe să se contureze şi în România, poate atinge forme extreme. Nu este exclus să asistăm la o veritabilă "segregare geografică" a claselor sociale. Pe de o parte veritabile paradisuri rezidenţiale, iar pe de alta zone care decad în ceea ce priveşte aspectul şi confortul oferit până la stadiul de ghetou.

Evoluţia previzibilă a preţurilor proprietăţilor aflate în zonele pe val va fi una de scumpire accelerată. Motivaţia pe care o aduc analiştii este că noii locatari îşi vor permite să reabiliteze clădirile cu valoare arhitecturală ridicată, iar investitorii în hoteluri, restaurante sau centre comerciale vor fi tot mai interesaţi să se îndrepte către noile locaţii cu vad.

Tendinţa aceasta, spun cei de la Coldwell Banker, se va manifesta în special în privinţa centrului vechi al Capitalei. Aici, casele vechi, cu un singur nivel, ridicate între 1880 şi 1910, au fost într-o mică măsura extinse şi renovate, şi într-o mai mare parte dărâmate pentru a face loc unor noi construcţii rezidenţiale. O casă nouă situată în astfel de zonă este cotată pe piaţă la un preţ ce poate depăşi un milion de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite