Experţii în fonduri europene răspund cititorilor ''Adevărul''

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Experţii în fonduri europene răspund cititorilor ''Adevărul''
Experţii în fonduri europene răspund cititorilor ''Adevărul''

Dacă sunteţi interesaţi de o afacere pe bani europeni, dar nu ştiţi cui să vă adresaţi, scrieţi-ne pe adresa fonduriue@adevarul.ro. Experţii noştri vă vor răspunde. Răspunsurile de astăzi sunt din partea lui Felix Lucuţar, consultant pe fonduri europene la firma Agriculture Capital & Engineering.

Ismail Aifer: Pot obţine fonduri europene pentru un centru educaţional de relaxare pentru copii cu dizabilităţi în mediul rural?

R: Dacă sunteţi investitor privat, nu puteţi obţine fonduri pentru această activitate. Ca autoritate publică aţi fi avut posibilitatea să obţineţi bani în cadrul Măsurii 322 din FEADR, dar banii alocaţi acestei măsuri s-au epuizat.


Daniel Dan: Sunt un tânăr de 25 ani cu handicap şi aş vrea să îmi deschid o afacere. Puteţi să îmi spuneţi pentru ce tip de afacere aş putea obţine bani de la UE

R: E greu să vă răspund. Sunt peste 100 de programe de finanţare şi mii de tipuri de afaceri. Gândiţi-vă la ce ştiţi să faceţi, ce avantaje competitive aveţi şi abia apoi la sursa de finanţare. Ideaa de afacere este una foarte importantă.


Silviu Cadia: Sunt preşedintele şi fondatorul unui ONG ce are ca obiectiv promovarea sportului de masă. Până acum activitatea s-a rezumat la coorganizarea unor evenimente sportive însă în viitorul apropiat ne dorim realizarea unei sesiuni de comunicări pe tema voluntariatului în sport. Aş dori să ştiu dacă mă calific pentru obţinerea de fonduri europene pentru această activitate.

R: Realizarea unei sesiuni nu înseamnă un proiect. Realizarea unui grup de sesiuni care să conducă la un anumit rezultat măsurabil poate reprezenta un proiect. Nu înţeleg pentru ce activitate doriţi să luaţi fonduri nerambursabile.


Diana Şerban: Este posibil să iau fonduri europene nerambursabile pentru înfiinţarea unei creşe?

R: Ca investitor privat nu aveţi nicio şansă.


George Moldovan: Pot beneficia de fonduri nerambursabile pentru o activitate de instruire în primul ajutor medical, în accidentele de muncă, rutiere sau casnice?

R: Puteţi obţine bani în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

 
Silviu  Blaj: Sunt proprietarul a două clădiri situate la E85, un micro abator 290M2 şi un adăpost pentru animale. Terenul pe care se află construcţiile este în concesiune (are o suprafaţă de 3200 de metri pătraţi). Momentan ambele clădiri sunt închise. Aş putea beneficia de fonduri nerambursabile pentru redeschiderea activităţii?

R: Puteţi lua fonduri în cadrul Măsurii 121 din FEADR pentru ambele activităţi. Microabatorul va fi  la capacitatea fermei. Investiţiile de acest tip  pot fi finanţate în cadrul Măsurii 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole‟ cu un ajutor nerambursabil de maximum un milion de euro, reprezentând maximum 50% din valoarea proiectului (respectiv maximum 40% pentru proiectele ce urmează a fi implementate în Regiunea de Dezvoltare Bucureşti-Ilfov). Întrucăt Măsura 121 necesită punctaje mari ale proiectului, iar creşterea iepurilor nu este considerată o prioritate naţională, am calculat punctajul pe care l-ar putea obţine proiectul, acesta fiind de maximum 45 de puncte ( în condiţia în care aveţi sub 40 de ani ) şi maximum 50 de puncte dacă sunteţi într-o zonă defavorizată.

 
Iulian Enache: Este posibil să iau bani de la UE pentru înfiinţarea unei reţele de distribuţie de presă (chioşcuri  şi autoturisme pentru distribuţie) în mediulrural?

R: Nu puteţi beneficia de fonduri de la UE pentru o astfel de activitate.

 
Dinu Mocanu: Suntem un ONG care se ocupă de conservarea tradiţiilor strămoşeşti. Vrem să realizăm un sat dacic, cu gospodării tradiţionale. Proiectul include şi achiziţionarea unor gospodării româneşti din secolul al XIX-lea. Va fi un fel de muzeu funcţional în aer liber. Zona pe care o avem în vedere este în judeţul Alba –Rameţ, în apropiere de mănăstirea cu acelaşi nume. Ce fonduri putem lua?

R: Consultaţi Măsura 313 din cadrul FEADR. Una dintre direcţiile sprijinite se referă la conservarea elementelor tradiţionale. Din nefericire, finanţarea nerambursabilă este de 200.000 de euro, iar proiectul dumneavoastră pare a fi unul de anvergură mai mare.


Cristian C: Sunt din Cluj şi aş dori să deschid o clinică de oftalmologie. Este acesta un proiect eligibil pentru a primi finanţare UE?

R: Da. În mediul rural, proiectul este eligibil în cadrul Măsurii 312 „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi‟. Ajutorul nerambursabil maxim este de 50.000 de euro pentru persoane fizice autorizate si de 200.000 de euro pentru microîntreprinderi, iar intensitatea acestuia este de până la 70% din cheltuielile eligibile ale proiectului. Cabinetele medicale în mediul urban pot primi ajutor nerambursabil în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa prioritară 4 „Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local“, Domeniul de intervenţie 4.3., cu un ajutor nerambursabil de maximum 200.000 de euro, reprezentând până la 70% din cheltuielile eligibile.


MC: Sunt administratorul unei microfirme cu profil de lucrări inginereşti, iar consultanţa în construcţii este principala activitate. Societatea mea deţine un teren de 2000 de metri pătraţi. Aici aş vrea să dezvolt  o mică bază sportivă - bazin de înot şi teren de tenis. Pot sa beneficiez de fonduri europene nerambursabile?

R: În mediul rural, finantarea acestui proiect se poate face în cadrul Măsurii 313 din FEADR „Încurajarea activităţilor turistice‟. Ajutorul nerambursabil pentru proiectele generatoare de profit este de maximum 200.000 de euro, reprezentând maximum 50% din totalul cheltuielilor eligibile (respectiv maximum 40% pentru proiectele ce urmează a fi implementate în Regiunea de Dezvoltare Bucureşti-Ilfov). Printre activităţile ce se pot finanta aici se numără strandurile, piscinele, spaţiile de campare, achiziţia de mijloace de transport tradiţionale, baze sportive, cluburi sportive, centre de fitness. Atenţie însă, aceste activităţi pot primi ajutor nerambursabil în baza unui punctaj al proiectului. În general numai investiţiile în zone cu potenţial turistic, dar încă nedezvoltate din punct de vedere turistic au şanse. Pentru localităţile deja dezvoltate din punct de vedere turistic sunt permise numai modernizările. Există pe site-ul www.apdrp.ro sau la centrele regionale o listă a localităţilor cu potenţial turistic din România.


Stefan Dodu: Pot lua fonduri europene pentru înfiinţarea unui atelier de confecţionat articole de artizanat din lemn?

R: În mediul urban proiectul este eligibil în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii economice, Axa Prioritară 1 „Un sistem inovativ şi eco-eficient de producţie‟, Măsura  1.1. „Investiţii productive şi pregătirea pentru concurenţa pe piaţă a întreprinderilor, în special IMM-uri‟. Investiţia este eligibilă şi în mediul rural în cadrul PNDR, Măsura 312, Acţiunea III „Servicii pentru populaţia rurală‟. Ambele alternative acoperă necesarul investiţional.


Ion Popa: Există vreun program europene pentru finanţarea unor proiecte de dezvoltare de software (iar salariile reprezintă o cotă consistentă)?

R: Puteţi finanţa un proiect de dezvoltare software, dar numai infrastructura, nu şi cheltuielile operaţionale, precum salariile.


Alina Ion: Cum pot obţine un sprijin neramburabil pentru amenajarea unui laborator de analize chimice în industria alimentară? Firma este mică şi nu a avut activitate până în prezent, dar are un spaţiu care se pretează amenajării unui astfel de laborator.

R: Pentru a vă putea oferi mai multe detalii trebuie să ştiu unde este spaţiul.

 
Ionuţ Şerban: Sunt din judeţul Ilfov şi aş vrea să fac un centru de compostare deoarece aici este o zone legumicolă (în comuna Vidra), iar oamenii aruncă resturile vegetale fără a ţine cont de regulile de mediu. Menţionez că lucrez în cadrul primăriei Vidra. Pot obţine finanţare de la UE pentru această activitate?

R: Da, atât ca investitor privat, cât şi ca autoritate locală.


Trif Iulian: Pot lua fondurile europene pentru construirea unei pensiuni în zona Munţilor Apuseni, în satul Avram Iancu, dispunând însă de mai puţin de 50% din totalul necesar construirii pensiunii? De asemenea, pot da în folosinţă pensiunea, chiar dacă proiectul nu a fost realizat în totalitate ?

R: Finanţarea acestui  proiect  se poate face în cadrul Măsurii 313 din FEADR „Încurajarea activităţilor turistice‟. Puteţi obţine şi un ajutor mai mare de 50%, dar depinde de locul unde este situată pensiunea. Dacă proiectul nu a fost realizat în totalitate, depinde de ce aţi realizat. Puteţi obţine bani dacă aveţi construite mai puţine camere, dar fără toalete sau bucătarie nu văd nicio şansă.


Drăgoi Corina: Aş dori să înfiinţez o grădiniţă privată preferabil în mediul urban, dar, dacă nu se poate chiar şi în mediul rural. Puteţi să-mi spuneţi dacă pot lua banid e la UE pentru acest tip de afacere şi cui ar trebui să ma adresez pentru informatii suplimentare?

R: Nu este eligibilă activitatea, nici în mediul urban, nici în cel rural. Mai au şanse doar autorităţile locale.


Nicolai Eduard: Sunt medic şi vreau să înfiinţez o bază de recuperare sportivă în cadrul cabinetului meu medical. Am în proprietare o casă, o pot folosi ca avans sau am nevoie de 30% din suma necesară? Banii îi voi folosi pentru amenajări, aparatură şi personal.

R: Activele existente nu pot constitui avans.


Florian Srucel: Există vreo posibilitate să obţin fonduri nerambursabile pentru înfiinţarea şi amenajarea primului cimitir Premium, în zona limitrofă Bucureştiului? Menţionez că deţin un hectar de teren.

R: Nu puteţi obţine sprijin nerambursabil.


Laurenţiu Grobnicu: Am două hectare de păşune în zona de munte între păduri. Întrebarea este cum putem împăduri acest teren ci ajutorul fondurilor europene? Mai am trei hectare de teren arabil la câmpie, în prezent suprafaţa este arendată şi cultivată cu păioase. Şi în acest caz aş vrea să ştiu dacă pot obţine bani pentru împădurire. Menţionez că suntem persoane fizice, avem aceste terenuri cu drept de moştenire.

R: Consultaţi site-ul apdrp.ro şi vedeţi dacă terenul pe care îl deţineţi se află într-o zonă eligibilă.


Florentina Deju: Reprezint o firmă ce are ca domeniu de activitate secundar distribuţia de lemne şi vreau sa ştiu dacă pot lua finanţare pentru a deschide în Bucureşti un depozit pentru a mări capacitatea actuală de depozitare. Menţionez că terenul îl am deja.

R: În această situaţie nu puteţi deschide un depozit în Bucureşti cu ajutorul fondurilor europene.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite