Experţii în fonduri răspund cititorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă ne-ai scris pe adresa fonduriue@adevarul.ro urmăreşte în fiecare sâmbătă rubrica noastră .

Rodica Gabi: Sunt medic specialist neurolog, am un cabinet medical (SRL) înfiinţat în octombrie 2008 şi doresc să aflu cum pot beneficia de fonduri UE pentru dotarea cu aparatură medicală. Care sunt condiţiile şi cui trebuie să mă adresez?

În mediul urban proiectul este eligibil în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, măsura 1.1. Investiţii productive şi pregătirea pentru concurenţa pe piaţă a întreprinderilor, în special pentru IMM-uri. Sprijinul urcă până la 1.075.000 lei.

Liliana S: Pot obţine fonduri europene pentru înfiinţarea unei sere de flori lângă Bucureşti? Am un teren de 500 de metri pătraţi.

Investiţia poate fi finanţată cu un ajutor nerambursabil de maximum un milion de euro, reprezentând  cel mult 40% din totalul cheltuielilor eligibile.

Bianca Daniluc: Pot beneficia de finanţare pentru înfiinţarea unei ferme de şinşila (aproximativ 50-100 de familii). Câţi bani aş putea primi?

Din păcate nu se acordă finanţare pentru această activitate, întrucât nu  sunt sprijinite  fermele pentru blană, iar pentru celelalte programe codul dumnevoastră CAEN nu este eligibil.

Aş dori câteva informaţii cu privire la obţinerea unor fonduri nerambursabile pentru o pensiune în  zona rurală, având în vedere că deţin un teren intravilan în zona de nord-vest a Romaniei.

În mediu rural, în localităţile cu potenţial turistic (necesar pentru obţinerea punctajului) se poate finanţa o astfel de investiţie în cadrul FEADR, prin măsura 313 Încurajarea activităţilor turistice, cu o valoare maximă a ajutorului nerambursabil de 200.000 Euro, reprezentând 50% din valoarea eligibilă a proiectului. Aveţi nevoie de minimum 1.000 metri pătraşi de teren. Pe site-ul www.apdrp.ro puteţi viziona lista  localităţilor cu potenţial turistic nefructificat, pentru a vă evalua şansele.

Ovidiu Sârbu: Mă interesează posibilitatea accesării unor fonduri UE pentru achiziţionarea unui autovehicul de transport mărfuri prin societatea pe care o administrez. Puteţi să-mi oferiţi informaţii utile?

Pentru a vă oferi un răspuns clar am nevoie de date suplimentare. Unde vă desfasuraţi activitatea, în mediul rural sau cel urban? Care este obiectul principal de activitate? Numai în funcţie de aceste coordonate, puteţi vedea dacă proiectul dumneavoastră poate fi realizat.  

Daniela Armăşelu: Conduc un centru educaţional cu predare intensivă a limbii engleze (grădiniţă, afterschool, servicii de consiliere scolară) în Braşov. Sediul în care ne desfaşurăm activitatea este închiriat şi neîncăpător. Aş dori să ştiu dacă pentru activităţile legate de domeniul educaţional se pot obţine fonduri europene pentru achiziţionarea unui sediu sau pentru amenajarea unuia închiriat.

Plec de la premisa că sunteţi fie o societate, fie un ONG. Nu există în mod real surse de finanţare pentru această activitate care să poată fi accesate de către entităţi private. În mediul urban nu se pot obţine fonduri pentru astfel de activităţi, iar în mediul rural, chiar daca măsura 322 din FEADR prevede posibilitatea teoretică de aplicaţie pentru ONG-uri (nu pentru societăţi comerciale), acestea nu pot obţine punctajul necesar selecţiei. Dacă sunteţi o unitate de învăţământ preuniversitar de stat, atunci situaţia se schimbă, în sensul că există posibilitatea de a obţine finanţare, dar în mediul urban.

Deţin un teren 1004 mp în localitatea Murighiol, judeţul Tulcea şi aş dori să ştiu dacă pot înfiinţa o pensiune agroturistictă şi dacă  da, atunci este obligatoriu să am buletin de Murighiol? Pentru că eu am buletin de Tulcea, unde am un apartament. Terenul e proprietate personală, cu act de vânzare-cumpărare obţinut de la părinţi.

Ideea este excelentă şi locaţia deasemenea, întrucât are un potenţial turistic mare. Investiţia  este finanţabilă în cadrul FEADR, masura 313 Încurajarea activităţilor turistice, cu o valoare maximă a ajutorului nerambursabil de 200.000 de euro, reprezentând 50% din valoarea eligibilă a proiectului. Buletinul dumnevoastră nu are nicio relevanţă. Puteţi locui la Tulcea sau oriunde altundeva.

Boulescu Constantin: Am 22 de ani şi aş dori să ştiu dacă se poate primi finanţare nerambursabilă pentru construcţia de cămine studenteşti particulare şi dacă da, care ar fi procentul şi în ce Axa Prioritară se inscrie.
 
Nu puteţi obţine finanţare pentru activitatea de real estate.

Alina Iacobescu: De o lună am deschis în Timişoara un local. Intenţia de a mă întoarce acasă a fost şi aceea a fondurilor europene. Câteva informaţii am deja, dar aş vrea să ştiu mult mai multe. Am citit articolul în legătură cu finanţarea pentru antreprenori, pentru stimularea initiaţivei în afaceri. În plus, am mai citit că femeile administratoare sunt facilitate şi în ceea ce priveşte creditul bancar, adică dobândă mai mică. V-aş ruga să-mi oferiţi mai multe informaţii.

Pentru ce tip de activitate vă este necesară finantarea? Femeile antreprenor beneficiază în unele axe/măsuri de facilităţi suplimentare la nivel de proces de selecţie. Pentru a vă da un răspuns complet sunt necesare mai multe informaţii, de aceea vă rugăm să reveniţi cu o completare.

image
image

Pentru creşterea de şinşila nu se acordă finanţare europeană.

image


Felix Lucuţar
managing partner la Agriculture Capital&Engineering

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite