Experţii în fonduri europene răspund cititorilor ''Adevărul''

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Experţii în fonduri europene răspund cititorilor ''Adevărul''
Experţii în fonduri europene răspund cititorilor ''Adevărul''

Dacă eşti interesat de o afacere pe bani europeni, dar nu ştii cui să te adresezi, scrie-ne pe adresa fonduriue@adevarul.ro şi experţii îţi vor răspunde.

Raluca Munteanu: Cum pot obţine bani de la UE pentru înfiinţarea unei grădiniţe after school. Este adevărat că UE nu acordă bani decât pentru modernizarea, reabilitarea şi echiparea celor deja existente? Există posibilitatea de a apela la programul POS DRU?

Ca entitate privată nu veţi găsi sursă de finanţare nerambursabilă pentru acest tip de activitate. Dacă însă reprezentaţi o comunitate locală, aţi fi avut soluţii în mediul rural, prin FEADR - Măsura 322, dar apelul de proiecte s-a terminat şi a fost ultimul. Mai aveţi şanse, dar în mediul urban, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU).

Bogdan Savastiţa: Vreau să ştiu dacă pot accesa fonduri europene pentru înfiinţarea unei ferme de crescut curcani pentru carne. Ferma va funcţiona în localitatea Pirscov, judeţul Buzău. Terenul este de aproape 25.000 de metri pătraţi, în jurul casei şi alte opt hectare în altă localitate.

Investiţiile de acest tip pot fi finanţate în cadrul Măsurii 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole“,  cu un ajutor nerambursabil de maximum un milion de euro, reprezentând maximum 50% din valoarea proiectului (maximum 40% pentru proiecte ce urmează a fi implementate în Regiunea de Dezvoltare Bucureşti-Ilfov). Ajutorul nerambursabil poate creşte cu 10% în cazul în care investiţia se realizează de către un tânăr agricultor cu vârsta de până la 40 de ani la data depunerii cererii de finanţare. De asemenea, ajutorul nerambursabil creşte cu 10% dacă investiţia se realizează în zone cu handicap natural sau în arii protejate încadrate în reţeaua Natura 2000. Atenţie, independent de proporţia ajutorului nerambursabil, valoarea acestuia nu poate depăşi un milion de euro. Aplicantul poate fi o persoană fizică care urmează a se autoriza (PFA sau întreprindere individuală) în maximum 30 de zile de la data notificării privind selectarea cererii de finanţare sau o persoană juridică.

Sorin Pîslaru: Care sunt condiţiile pentru ca o şcoală dintr-un oraş cu mai puţin de 40.000 de locuitori să obţină bani pentru construcţia unui teren de fotbal şi a unuia de tenis de câmp pentru uzul elevilor? Cine trebuie să aplice, Primăria, Ministerul Învăţământului, Ministerul Tineretului şi Sportului sau şcoală?

Activităţile menţionate de dumneavoastră se pot finanţa nerambursabil în cadrul Programului Operaţional Regional, Domeniul major de intervenţie 3.4 – „Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă”. Aplicanţii pot fi numai autorităţi publice.

Mihai Elena: Aş vrea să construiesc o pensiune în mediul rural la malul mării. Aş avea şanse să obţin un credit nerambursabil pe PFA nou- înfiinţată?

În mediul rural, în localităţile cu potenţial turistic (necesar pentru obţinerea punctajului) se poate finanţa o astfel de investiţie în cadrul FEADR, Măsura 313 - Încurajarea activităţilor turistice, cu o valoare maximă a ajutorului nerambursabil de 200.000 de euro, reprezentând 50% din valoarea eligibilă a proiectului. Pentru a afla mai multe detalii citiţi şi
http://www.adevarul.ro/articole/maine-in-adevarul-unde-iti-faci-pensiune-pe-bani-europeni.html
Agenţia Naţională pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a întocmit o listă (se poate găsi pe site-ul instituţiei – www.apdrp.ro) cu localităţile din mediul rural, grupate pe judeţe, în care activităţile turistice pot primi sprijin nerambursabil de la Uniunea Europeană. Conform anexei 10 a Ghidului Solicitantului pentru măsura 313 – „Încurajarea activităţilor turistice“, în România, există 2.830 de comune cu potenţial turistic.

Cristian Cruceru: Pot obţine bani pentru înfiinţarea unei firme de creaţie software/administrare reţele/help desk şi pentru achiziţionarea de echipamente necesare desfăşurării acestei activităţi?

Consider că firma este poziţionată în mediul urban, iar, în acest caz, soluţia se găseşte în cadrul Programului Operaţional Regional (POR), operaţiunea 4.3 -  „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor“, cu un ajutor nerambursabil maxim de 200.000 de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite