Experţii în fonduri europene răspund cititorilor ''Adevărul''

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Experţii în fonduri europene răspund cititorilor ''Adevărul''
Experţii în fonduri europene răspund cititorilor ''Adevărul''

Dacă sunteţi interesaţi de o afacere pe bani europeni, dar nu ştiţi cui să vă adresaţi, scrieţi-ne pe adresa fonduriue@adevarul.ro. Experţii noştri vă vor răspunde. Răspunsurile de astăzi sunt din partea dlui Felix Lucuţar.

Î: Daniel Adrian Olaru. Pot obţine fonduri nerambursabile pentru tipărirea unei tetralogii? (sunt persoană fizică). Menţionez că sunt scriitor, traducător şi colaborator cu mai multe edituri.
R: Vă rog să specificaţi care este obiectul proiectului şi în ce constau costurile lui. Daţi-ne câteva detalii pentru a vă putea oferi un sprijin real.

Î: Elena Arustei. Pot obţine fonduri comunitare pentru restaurare de obiective medievale (cetăţi, palate voievodale, şantiere arheologice) sau pentru traduceri de manuscrise medievale? Menţionez că locuiesc în Bucureşti.
R: Dacă doriţi să înfiinţaţi un atelier de restaurare şi să-l dotaţi, atunci raspunsul este afirmativ. Pentru restaurarea de situri arheologice, cetăţi medievale, entitatea care poate accesa finanţarea este administratorul sitului. Şi în acest caz se poate realiza finanţarea prin intermediul unui ajutor nerambursabil, dar titularul de proiect nu sunteţi dumneavoastră.

Î: Lucian Alexe. Am un teren de peste 100 de metri pătraţi în Bucureşti şi vreau să deschid un club sau un bar. Care sunt condiţiile pentru a primi ajutor de la UE pentru finanţarea proiectului meu? Terenul poate conta ca investiţie?
R: Nu există ajutoare nerambursabile pentru astfel de activităţi. Fondurile structurale şi de coeziune au alte priorităţi.

Î: Dana Radu. Cum pot obţine finanţare europeană pentru construirea unui adăpost pentru animale fără stăpân în sectorul 3 al Capitalei?
R: Singura soluţie este elaborarea unui proiect care presupune un parteneriat cu Primăria Sectorului 3, aceasta din urmă fiind titularul de proiect, iar dumneavoastră partener secundar.

Î: Eleonora Barbul. Când va fi următoarea sesiune de depunere de proiecte pentru PNDR, Măsura 121? Plafonul alocat va fi majorat faţă de sesiunile anterioare?
R: Sesiunea următoare va începe în jurul datei de 7 septembrie 2009. Plafonul acestei sesiuni va fi de aproximativ 165 de milioane de euro.

Î: Daniela Cartale. Ce fonduri nerambursabile pot fi accesate şi până la ce dată pentru înfiinţarea unui centru de terapii şi servicii psihologice pentru copii cu autism? Suntem o asociaţie nonprofit afiliată la o asociaţie internaţională.
R: Este important de ştiut dacă vă gândiţi la o activitate lucrativă sau socială.

Î: Cristian Cruceru. Se poate lua un împrumut nerambursabil pentru susţinerea unor cursuri de specializare în IT? Menţionez că sunt administrator de reţea. Pot obţine bani pentru înfiinţarea unei firme de
creaţie software/administrare reţele/help desk şi pentru achiziţionarea de echipamente necesare desfăşurării acestei activităţi?
R: Pentru organizarea de cursuri de specializare puteţi obţine finanţare în cadrul POSDRU. Pentru înfiinţarea unei firme nu se pot accesa ajutoare  nerambursabile, dar, dacă aplicaţi pentru un proiect care cuprinde dotări pentru creaţia de soft (servere sau calculatoare), aveţi o şansă în cadrul Programului Operaţional Regional, în cadrul domeniilor de sprijin pentru IMM-uri.

Î: Sorin Bodnariu. Aş vrea ca din mai 2010 să construiesc o firmă mai mică, am spaţiul, utilaj, teren pentru a produce singur furajele. În ce condiţii aş putea obţine fonduri de la UE?
R: Este important de ştiut dacă aveţi utilajele pentru producerea de nutreţuri combinate şi doriţi să construiţi ferma? Însă, în orice situaţie, aveţi finanţare în cadrul FEADR, Măsura 123. Sprijinul nerambursabil poate ajunge până la 50% din valoarea proiectului.

Măsura 123 din cadrul FEADR

Citeşte şi Fabrică de nutreţuri cu bani de la UE

Î: Sorin Humiţă. Sunt profesor în Caransebeş şi am 30 de familii de albine. Cum pot obţine bani de la UE pentru dezvoltarea stupinei?
R: Nu puteţi obţine punctaj bun în FEADR, Măsura 121. O soluţie  ar putea fi FEADR, Măsura 141 destinată fermelor de semisubzistenţă.

Măsura 141 din cadrul FEADR

Î: Adrian Grigore. Pot beneficia de fonduri nerambursabile pentru înfiinţarea unui ziar cu ştiri exclusiv din sfera muzicală, mai precis genurile rock, folk şi metal? Numărul de oameni deja disponibili ar fi de maximum cinci pentru o apariţie bilunară.
R: Puteţi lua bani pentru utilarea editurii. Pentru costurile operaţionale de editare nu beneficiaţi, însă, de sprijin nerambursabil de la Uniunea Europeană.

Î: Alina Catrinel Ion. Cum pot obţine un sprijin neramburabil pentru amenajarea unui laborator de analize chimice? Firma este mică şi nu a avut activitate până în prezent, dar deţine un spaţiu care se pretează amenajării unui astfel de laborator.
R: Pentru a vă putea oferi un răspuns competent trebuie să ştiu cărui sector vă adresaţi, sănătate sau industria alimentară?

Î: (de la P.C.). Sunt un profesor de cultură fizică medicală, pensionar. Am construit două aparate ortopedice. Puteţi să îmi spuneţi cum pot obţine fonduri, ca persoană fizică, pentru ca persoanele cu dizabilităţi să poată beneficia de tratament cu ajutorul invenţiilor mele?
R: Persoanele fizice nu pot beneficia de ajutoare nerambursabile. Chiar dacă sunteţi persoană juridică, ajutorul nerambursabil s-ar limita la eventuala dotare a unui atelier de producţie.

Î: Gheorghe Zamfir. Am o firmă de transport în Târgovişte, ce are în proprietare un teren de 7.500 de metri pătraţi pe DN 72, între Târgovişte şi Găeşti, cu o deschidere la DN de 220 de metri liniari. Pe acest teren s-au amenajat o platformă pentru parcare camioane şi pentru o cale de acces din DN. Putem beneficia de fonduri pentru construcţia pe acest teren a unei pensiuni cu diverse utilităţi?
R: În principiu da, dacă zona are potenţial turistic. Găsiţi lista cu potenţialul turistic al localităţlor pe www.apdrp.ro.

Citeşte şi Unde îţi faci pensiune pe bani europeni

Î: Alin Petru: Dacă am în concesiune 1.500 de metri pătraţi în mediul rural, pot să beneficiez de fonduri pentru o pensiune cu teren de tenis şi piscină?
R: Sigur că da. În cadrul Măsurii 313 din FEADR, puteţi obţine un ajutor nerambursabil de până la 200.000 de euro.

Măsura 313 din cadrul FEADR

Î: Aurel Chichernea. Sunt beneficiarul unui proiect pe Măsura 121 şi am primit un procent pentru îndeplinirea cerinţelor Directivei cadru apă. Este posibil ca banii pentru această Directivă să poată fi folosiţi doar până la 31 decembrie 2009?
R: Nu. Standardul devine obligatoriu la aceasta dată, însă dumnevoastră puteţi să vă aliniaţi mai târziu. La finalizarea investiţiei trebuie să fiţi, însă, aliniat.

Î: Ion Ionescu. Pot obţine fonduri europene pentru finisarea unei pensiuni în Rucăr, cu un teren de 3.000 de metri pătraţi, cu toate anexele necesare: bucătărie, sală de mese, magazine şi grupuri sanitare. În condiţiile unui bilanţ financiar negativ se poate trece peste acest punct? Pensiunea este acoperită cu ţiglă metalică - este o restricţie?
R: Dacă pensiunea există, adică este clasată şi aflată în circuitul turistic, puteţi beneficia de fonduri pentru modernizare. Dacă nu este clasată, aceasta însemnă o investiţie nouă, iar pentru Rucăr nu mai este posibil acest lucru. Finisajele trebuie să respecte elementele tradiţionale ale zonei şi, în acest scop, se solicită un aviz de la OAR. Sigur nu vă va da aviz pentru tablă!

Î: Cristina Bolohan: Sunt traducător liber-profesionist, înregistrat ca persoană fizică autorizată. Aş dori să ştiu dacă în cazul meu se pot obţine fonduri UE pentru extinderea activităţii.
R: Nu înteleg în ce constă proiectul.

Î: Olimpia Sfinţiţchi: Dorim să facem o pensiune la munte în zona Culoarului Rucăr-Bran cu un spaţiu mai generos, în stil tradiţional, cu o cramă tradiţională şi cu animale, o grădină de legume, producţie proprie pentru servirea clienţilor noştri. Ce şanse am să obţin bani europeni?
R: Definiţi exact localitatea. Consultaţi site-ul www.apdrp.ro pentru a vedea dacă în localitatea respectivă se mai permit pensiuni noi sau numai modernizări.

Citeşte şi Unde îţi faci pensiune pe bani europeni

Î: Adelian Bădiţă. Sunt administratorul unui SRL care are ca activitate asistenţa stomatologică în mediul urban. În 2008 am demarat lucrări de modernizare a cabinetului (cu resurse proprii). Intenţionez să schimb aparatura din cabinete. Puteţi să răspundeţi dacă pentru achiziţionarea de unituri dentare, aparatură de sterilizare, mobilier pentru cabinet se pot primi fonduri nerambursabile?
R: Da. Cabinetele medicale în mediul urban pot primi ajutor nerambursabil în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa prioritară 4 „Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local“, Domeniul de intervenţie 4.3., cu un ajutor nerambursabil de maximum 200.000 de euro, reprezentând până la 70% din cheltuielile eligibile.

Citeşte şi Tehnică dentară cu finanţare europeană

Î: Todireanu Magdalena. Ce condiţii trebuie să îndeplinească o persoană fizică autorizată (microîntreprinderi, societăţi comerciale) pentru a accesa fonduri europene in vederea construirii unei pensiuni turistice în mediul urban sau a unei staţiuni balneo-climaterice? Care este suprafaţa terenului pe care să-l deţină? Care este numărul minim şi maxim de camere? Care sunt oraşele din ţară unde pot fi construite pensiuni turistice?  Ce garanţii materiale trebuie să prezinte persoana fizică autorizată?
R: Nu există pensiuni în mediul urban; doar în cel rural. Motelurile sau minihotelurile în mediul urban pot primi finanţare numai pentru modernizare sau pentru extindere, nu şi pentru investiţii noi.

Î: Alex Slaniceanu. Sunt interesat de accesarea fondurilor europene pentru deschiderea unei pensiuni agro-turistice în Nucşoara, judeţul Argeş.
R: Şansele acordării de bani europeni cresc în funcţie de punctajul pe care-l are localitatea unde se face pensiunea. Nucşoara are şase puncte, dar nu ştiu exact ce înseamnă asta pe o scară a şanselor de atribuire a împrumutului. „Banca finanţează şi cumpărarea terenului sau doar construcţia în sine pe un teren pe care deja îl am?“ Să nu facem confuzii. Banca nu are legătură decât în ceea ce priveşte cofinanţarea, dar nu puteţi începe niciun proiect fără existenţa terenului în proprietate sau în concesiune, de minimum 1.000 de metri pătraţi. Celor şase puncte de potenţial turistic le corespund 15 puncte în scoringul general, din cele 20 posibile pentru acest criteriu. Aveţi şanse foarte bune, dacă restul criteriilor sunt îndeplinite.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite