Criza ameninţă proiectele nucleare ale Europei de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criza ameninţă proiectele nucleare ale Europei de Est
Criza ameninţă proiectele nucleare ale Europei de Est

Reticenţa băncilor în a acorda credite şi criza economică îngreunează capacitatea mai multor state din Europa de Est de a finanţa contrucţia de centrale nucleare, scrie Reuters.

În plus, funizorii de echipamente şi companiile de inginerie sunt şi ele reticente în a oferi un preţ fix într-o perioadă volatilă, care face dificilă sarcina de planificare şi calculare a costurilor.

Printre proiectele care ar putea rămâne fără finanţare este centrala de la Belene, din Bulgaria. Discuţii privind modalitatea de susţinere financiară a proiectelor în domeniul nuclear au apărut şi în Lituania. De asemenea planurile Turciei de a construi prima sa centrală nucleară depind de disponibilitatea consorţiului condus de o firmă rusă de a reduce preţurile energiei electrice produse de viitoarea centrală.

Turbulenţele de pe pieţele financiare ar putea amâna pe o perioada nedeterminată planurile nucleare ale Slovaciei, Cehia şi Ungaria.

Potrivit analiştilor intervievaţi de Reuters cele mai multe şanse de a-şi vedea proiectele nucleare continuate şi pe perioadă de criză are România.

Pe măsură ce guvernele est-europene vor trebui să respecte obiectivele de reducere a emisiilor de CO2 iar cererea de enegie va creşte, proiectele nucleare vor atrage din nou investiţii.

"Problema emisiilor de CO2 va dura mai mult decât criza financiară. Energiile regenerabile şi energia nucleară vor rămâne pe agendă. În prezent, multe din proiectele din domeniile energiei nucleare, combustibililor fosili şi energiei solare şi eoliene au fost reconsiderate", a apreciat Stephan Werthschulte, managing partner la firma de consultanţă Accenture.

Potrivit analiştilor o soluţie ar fi asocierea mai multor ţări pentru a pune la punct strategii comune în domeniul energiei nucleare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite