Bani de la Uniunea Europeană pentru pescuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bani de la Uniunea Europeană pentru pescuit
Bani de la Uniunea Europeană pentru pescuit

În perioada 2007-2013, România va primi 230 de milioane de euro pentru finanţarea sectorului piscicol şi pentru investiţii în acvacultură. Firmele, asociaţiile de producători şi instituţiile publice beneficiază de ajutor european pentru modernizarea flotei de pescuit şi înfiinţarea unor unităţi de procesare.

Mai citeşte:


Proiectele ce presupun investiţii în sectorul piscicol şi în cel de acvacultură sunt sprijinite de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit (POP).

Prima Axă de finanţare presupune implementare unor proiecte ce cuprind măsuri de adaptare a flotei de pescuit naţionale, la cerinţele comunitare. Beneficiarii eligibili sunt proprietarii navelor de pescuit înscrise în Registrul Navelor de Pescuit, organizaţiile proprietarilor de nave şi pescarii care muncesc pe vasele de pescuit.

În ceea ce priveşte gradul de cofinanţare de la Uniunea Europeană, acesta este diferenţiat în funcţie de activitatea sprijinită. Cheltuielile eligibile cu încetarea temporară sau permanentă a activităţilor navelor de pescuit sunt finanţate în proporţie de 100%.

Sunt acordate compensaţii celor care şi-au pierdut locul de muncă în urma încetării permanente a activităţilor de pescuit, dar şi celor care se pensionează anticipat. Iar pentru cei care vor să urmeze programe de perfecţionare pot fi organizate cursuri speciale finanţate cu bani de la UE.

Pentru proiectele ce presupun investiţii în modernizarea navelor, ajutorul variază între 20% şi 60% din totalul cheltuielilor eligibile. Din banii acordaţi, pot fi achiziţionate motoare noi cu un consum redus de combustibil şi care au un impact redus asupra mediului. Este finanţabilă şi achiziţia de unelte de pescuit moderne şi de echipamente ce permit menţinerea capturilor accidentale la bordul vasului.

În schimb, sprijinul pentru achiziţionarea primei nave va fi limitat la 15% din costul de achiziţie al acesteia şi nu poate depăşi 50.000 de euro.

MODERNIZAREA ESTE ESENŢIALĂ

Axa Prioritară 2 presupune investiţii în modernizarea sectorului de acvacultură şi îmbunătăţirea produselor procesate şi comercializate. Este finanţată şi înfiinţarea unei pieţe de angro şi a bursei electronice de peşte. Beneficiarii pot primi sprijin de până la 60% din totalul cheltuielilor eligibile.

În alocarea banilor au prioritate microîntreprinderile şi firmele mici, iar cele mari pot primi sprijin prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Solicitanţii pot fi companii private, asociaţii sau organizaţii de producători, organisme publice şi semi publice.

RECONVERSIA ZONELOR PISCICOLE

Cea de-a treia Axă Prioritară cuprinde măsuri de susţinere pentru modernizarea porturilor pescăreşti şi locurilor de debarcare. Ratele de cofinanţare variază între 80% şi 100% din costurile eligibile ale proiectului, în funcţie de beneficiar - organizaţii ale producătorilor, firme private sau instituţii publice şi semi publice.

A patra Axă Prioritară presupune măsuri de minimizare a declinului sectorului pescăresc şi sprijinirea reconversiei zonelor afectate, precum şi înfiinţarea unor grupuri locale. Acestea trebuie să fie organizate în parteneriate public-private în care sectorul privat este majoritar la nivelul luării deciziilor, adică să fie reprezentat în proporţie de peste 50%. Sprijinul bănesc ajunge până la 100% din cheltuielile totale eligibile.

Proiectul trebuie implementat într-un interval cuprins între şase luni şi un an de la semnarea contractului de finanţare. Ultima Axă şi, totodată, cea de-a cincea a Programului Operaţional pentru Pescuit vizează asistenţa tehnică acordată Autorităţilor de Management, de Certificare şi de Audit. Cofinanţarea este în cuantum de 100% din totalul cheltuielilor eligibile.

Informaţii financiare

În cadrul acestui program pot primi bani de la Uniunea Europeană agenţii economici, asociaţiile şi organizaţiile de producători din domeniu sau instituţiile publice şi semi publice. Pot primi sprijin nerambursabil programele ce asigură dezvoltarea competitivităţii şi a durabilităţii sectorului piscicol, dezvoltarea pieţei de profil, susţinerea dezvoltării durabile a zonelor pescăreşti, precum şi îmbunătăţirea calităţii vieţii în aceste zone.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite