Estul luptă cu criza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernele din estul Europei se străduiesc să restabilească încrederea investitorilor în sistemul bancar după ce criza financiară a lovit puternic pieţele de capital din regiune. Nu de mult,

Guvernele din estul Europei se străduiesc să restabilească încrederea investitorilor în sistemul bancar după ce criza financiară a lovit puternic pieţele de capital din regiune. Nu de mult, analiştii afirmau că ţările est-europene sunt ferite de un şoc financiar susţinând că expunerea companiilor din aceste state este nesemnificativă pentru a produce pierderi prea mari.

Acum ei afirmă că estul Europei ar putea fi afectat chiar mai mult decât Vestul. Forintul ungar s-a depreciat considerabil faţă de euro, cotaţiile acţiunilor s-au prăbuşit în Polonia, iar preţurile în sectorul imobiliar din Estonia au scăzut cu 40%. În acelaşi timp, banca centrală a Ucrainei se străduieşte să domolească panica deponenţilor care au efectuat retrageri masive de capital în ultimele două săptămâni.

Cehia şi Letonia au ridicat deja plafonul de garantare pentru depozite până la 50.000 de euro, conform deciziilor UE. Polonia, Estonia şi România luaseră aceeaşi decizie cu o zi în urmă. Lituania a decis să garanteze depozite de până la 100.000 de euro, în timp ce Slovacia, Slovenia şi Ungaria au oferit protecţie nelimitată.

Ungaria s-a dovedit a fi cea mai lovită de criza financiară, din cauza multelor împrumuturi străine. Guvernul de la Budapesta a primit cinci miliarde de euro de la Banca Centrală Europeană pentru a asigura necesarul de lichiditate pe pieţele de capital.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite