Erste vrea să scoată SIF-urile din acţionariatul BCR cu 600 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR, cea mai mare bancă de pe piaţa românească în funcţie de active, ar putea face în următoarele zile o ofertă celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) pentru 30% din BCR, scrie „Ziarul Financiar“.

Dacă această tranzacţie se va încheia, piaţa de capital locală va pierde şansa de a avea listată cea mai mare bancă din România.

După lungi negocieri, austriecii de la Erste vin cu o ofertă fermă pentru a scoate SIF-urile din acţionariatul BCR, potrivit unor surse din piaţă. Astfel, Erste ar urma să preia complet controlul asupra BCR.

Preşedinţii SIF-urilor sunt presaţi să vândă şi "perlele coroanei" - pachetele de 6% din BCR, după ce ani de-a rândul au trăit din dividendele primite de la bănci şi din vânzarea de acţiuni din portofoliu, punând prea puţin în loc.

Oferta este evaluată la aproximativ 600 de milioane de euro. Aceasta ar fi cea mai mare tranzacţie realizată în România în ultimii trei ani. Pentru piaţa de capital va fi însă un mare eşec, deoarece se va pierde şansa unică de a avea cea mai mare bancă din România listată pe bursa locală.

După negocieri secrete care au durat mai mult de un an, Erste şi SIF-urile sunt foarte aproape de a ajunge la un acord, iar austriecii ar putea face publice în următoarele zile detaliile ofertei pentru SIF-uri, potrivit unor surse apropiate discuţiilor.

Erste porneşte de la calcule în care BCR este evaluată la circa 2,05 miliarde de  euro, potrivit unui document de lucru în jurul căruia au negociat reprezentanţii Erste şi cei ai SIF-urilor.

Valoarea BCR ar fi astfel de trei ori mai mică decât la privatizare, în decembrie 2005, când austriecii au plătit 3,75 miliarde de euro pentru pachetul majoritar de 61,8% din acţiuni, evaluând banca la peste şase miliarde de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite