Erste cumpără de la SIF-uri 24,12% din BCR. Participaţia austriecilor creşte la 93,52%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul austriac Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR, a încheiat un acord de principiu cu patru dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), mai puţin SIF Moldova, pentru 24,12% din BCR.

Pentru pachetul de 24,12% din BCR, Erste oferă mai puţin de 500 de milioane de euro.  Grupul austriac a propus SIF-urilor să emitã acţiuni proprii pentru 80% din titlurile pe care le preia la BCR şi să plătească în numerar doar pentru o cincime din pachet. La cotaţia de luni, valoarea tranzacţiei este de 435 de milioane de euro.

Societăţile de investiţii financiare care au semnat cu Erste acordul sunt SIF Banat Crişana, SIF Transilvania, SIF Munteania şi SIF Oltenia

Banca austriacă va plăti cash pentru maximum 424.190.702 acţiuni BCR la un preţ de 1,0385 lei per acţiune, precum şi numerar pentru maximum 133.676.584 acţiuni-profit BCR 2011 (acţiuni emise în contul dividendelor aferente lui 2010) cu valoare nominală de 0,1 lei per acţiune.

„Erste Group Bank anunţă încheierea unui acord de principiu cu patru dintre cei cinci acţionari minoritari la Banca Comerciala Română (BCR) - SIF Banat Crişana, SIF Transilvania, SIF Munteania şi SIF Oltenia. După finalizarea proceselor de aprobare de la SIF-urile participante, achiziţia va fi executată printr-o serie de tranzacţii. SIF Moldova poate subscrie la acelaşi acord, în cazul în care optează pentru acest lucru“, se arată într-un comunicat Erste.

Erste Group acordă SIF-urilor participante opţiunea de a vinde acţiunile care nu sunt tranzacţionate în 2011, în aceleaşi condiţii ca şi în oferta curentã (Put option). Această opţiune este valabilã în 2012 şi 2013. La finalul tranzacţiei, participaţia Erste Group la BCR va creşte la 93,52%.

„Strategia noastră a fost întotdeauna să deţinem maximum posibil în filialele noastre şi suntem bucuroşi să avem acum această posibilitate şi la BCR. În pofida perioadei dificile traversate, Erste Group, ca şi investitor strategic, are o viziune pe termen lung şi îşi menţine încrederea şi angajamentul faţã de România“, a declarat Manfred Wimmer, Chief Financial Officer, Erste Group.

Acordul prevede ca SIF-urile participante să renunţe la dreptul de a solicita listarea BCR, precum şi la dreptul de a încasa dividende speciale. Astfel, România ratează şansa de a avea listată pe bursa românească cea mai mare bancă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite