Erste: Bursa românească are cel mai mare potenţial de creştere din regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Indicele BET a crescut cu peste 60% în 2009
Indicele BET a crescut cu peste 60% în 2009

Piaţa de capital românească prezintă cel mai ridicat potenţial de creştere din Europa Centrală şi de Est, factorul determinant fiind reducerea semnificativă a aversiunii faţă de risc, se arată într-un raport al Erste Group.

Potenţialul ridicat de performanţă al bursei româneşti este justificat, pe lângă o scădere semnificativă aşteptată a aversiunii de risc, şi de un anumit discount al lichidităţii. Analiştii Erste menţonează însă că sunt necesare şi alte semne de revenire.

Ei prognozează o creştere a indicelui BET, media celor mai lichide 10 companii de la Bursa de valori Bucureşti, cu până la 77%. În 2009, indicele BET a crescut cu 61,68%, la o valoare exprimată în lei de 4.690,57.

„Din punct de vedere economic, pieţele din CEE vor rămâne împărţite în două. Pieţele care au atins minimele mai devreme - cum sunt Republica Cehă sau Slovacia - ar trebui să poată raporta o crestere mai bună în 2010. România sau Ungaria, fiind pieţe rămase în urmă în privinţa atingerii minimelor, vor rămâne în urmă si în ceea ce priveste cresterea", spune Henning Eßkuchen, Co-Director de Cercetare pe Pieţe de Capital CEE al Erste. Acesta a adăgat pieţele din regiune vor raporta valori mai bune decât zona euro în acest an chiar dacă creşterea se va menţine sub potenţial.

Potrivit raportului Erste, piaţa de capital din Rusia are un potenţial ridicat, de aproape 50%, dar aceasta depinde foarte mult de evoluţia preţului petrolului. Austria, Republica Cehă, Turcia, Polonia si Croaţia sunt percepute toate ca oferind un potenţial de creştere între 20% şi 30%. În ceea ce priveşte Ungaria, ea pare să depăsească asteptările, prin urmare înregistrează performanţe mai bune decât alte pieţe în ceea ce priveşte revenirea aspectelor fundamentale. De aceea, potenţialul de creştere este limitat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite