Erste Bank estimează profitul BCR la 300 milioane euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Comercială Română deţinea, la sfârşitul primului trimestru, active de peste 14 miliarde de euro

Priorităţile grupului austriac Erste pentru acest an vizează integrarea BCR şi implementarea noii structuri organizaţionale. În acest moment, banca românească dezvoltă noi produse, ce corespund standardelor impuse de austrieci.

Banca Comercială Română (BCR), cea mai mare bancă din România, a înregistrat în primul trimestru al anului curent, o creştere a activelor totale cu 3,7%, până la 14,66 miliarde de euro, în principal, pe baza creditelor acordate clienţilor, ceea ce a favorizat şi creşterea profitabilităţii, au anunţat ieri austriecii de la Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR. Astfel, portofoliul de credite s-a majorat la 8,4 miliarde de euro, în creştere cu 7,5% faţă de finele anului trecut. Sumele datorate clienţilor au crescut cu 4,9%, la 7,69 miliarde de euro.

Restructurarea BCR, necesară creşterii profitabilităţii

Creditele de retail au urcat de la 2,1 miliarde de lei, la finele anului trecut, la 2,2 miliarde de lei, iar cele de consum de la 7,8 miliarde de lei, la opt miliarde de lei. Depozitele de retail s-au majorat de la 14 miliarde de lei, la 15 miliarde de lei, iar cele totale au fost de circa 26 miliarde de lei.

Andreas Treichl, preşedintele Erste Bank, susţine faptul că, în anul curent, priorităţile Erste vizează integrarea BCR în grupul financiar austriac, extinderea subsidiarei din Ucraina şi implementarea noii structuri organizaţionale. "În acelaşi timp, vom continua să ne concentrăm asupra componentelor generatoare de profit, ceea ce se reflectă în creşterea spectaculoasă a afacerilor din segmentul retail şi cel ipotecar din Austria", a adăugat Andreas Treichl.

Profitul net obţinut de Erste în România a fost de 44,3 milioane de euro în primul trimestru, iar profitul operaţional a fost de 83,3 milioane de euro. Totuşi, banca austriacă precizează că rezultate comparative cu primul trimestru din 2006 nu sunt disponibile, întrucât BCR a fost integrată la 12 octombrie 2006.

Pentru acest an, estimările Erste arată faptul că BCR ar putea afişa un profit net care va depăşi 301 milioane euro, aproape egal cu cel afişat de întreg grupul austriac în primul trimestru din 2006. Integrarea BCR în grupul Erste Bank, introducerea unor produse la standardele băncii-mamă şi o creştere a economiei româneşti care ar putea depăşi aşteptările ar putea urca profitul net al băncii româneşti cu 40% în 2007, faţă de anul 2006.

Erste Bank a început anul 2007 în forţă

Erste Bank a afişat un profit de peste 300 milioane de euro în primul trimestru al anului.

Profitul net după plata intereselor minoritare a crescut cu 25,1%, în primul trimestru al anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2006, de la 241,5 milioane euro, la 302,1 milioane euro, a informat banca.

Erste scoate în evidenţă contribuţia BCR la rezultatele financiare din primul trimestru, care a fost integrată în rezultatele grupului începând cu 12 octombrie 2006.

Astfel, BCR a urcat cu 15,4% profitul net din primul trimestru al anului al grupului Erste, printr-o contribuţie de 37,1 milioane euro, arată raportul financiar. Excluzând BCR, creşterea profitului în primul triemstru a fost de 9,7%, până la 265,0 milioane euro. "Am început anul financiar 2007 în forţă şi am marcat, în acest mod, tendinţa pentru următoarele trimestre ale acestui an", a declarat Andreas Treichl.

BCR a fost preluată de Erste Bank printr-o tranzacţie perfectată la finele anului 2005 şi finalizată în octombrie 2006. Erste a plătit 3,75 miliarde de euro pentru a prelua 36,88% din acţiuni de la statul român şi 25% de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi International Finance Corporation. Ulterior, Erste şi-a mărit participaţia la peste 69% după ce a preluat majoritatea acţiunilor din pachetul de 8% deţinut de salariaţii BCR, printr-o ofertă publică.

Creditele acordate de BCR ar putea urca la 8,4 miliarde de euro

Portofoliul de credite al BCR s-ar putea majora, în acest an, cu 7,5%, faţă de 2006, până la 8,4 miliarde euro. Motivul ţine de introducerea unor produse noi adaptate standardelor grupului Erste Bank şi a unei creşteri economice a României care ar putea depăşi aşteptările. Astfel, activitatea BCR, atât pe segmentul de retail, cât şi pe corporate, este în plin proces de restructurare pentru a fi adusă la nivelul standardelor Erste Bank. Austriecii subliniază faptul că BCR dezvoltă, în acest moment, noi produse adaptate standardelor băncii-mamă, care se adresează unui portofoliu de peste trei milioane de clienţi, iar funcţiunile de back-office ale băncii au fost optimizate deja, spune Erste.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite