Erste Bank anticipează scăderea dobânzilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dobânzile practicate în sistemul bancar românesc vor continua să scadă pe parcursul acestui an. Un studiu realizat de Erste Bank arată faptul că, după ce dobânda medie pe trei luni a fost

Dobânzile practicate în sistemul bancar românesc vor continua să scadă pe parcursul acestui an. Un studiu realizat de Erste Bank arată faptul că, după ce dobânda medie pe trei luni a fost de la finele anului trecut de 8,6%, în luna decembrie din 2007 s-ar putea înregistra un nivel de 7,1%.

Totodată, cursul de schimb al monedei naţionale s-ar putea situa în jurul a 3,31 lei/euro la finalul anului curent. Astfel, analiştii Erste Bank consideră că moneda naţională va reuşi să păstreze câştigurile obţinute pe parcursul acestui an comparativ cu euro. Pe de altă parte, volatilitatea cursului de schimb s-ar putea majora semnificativ.

"Aprecierea leului s-a bazat pe atractivitatea dobânzilor pe termen scurt pentru jucătorii nerezidenţi, precum şi pe o lichiditate redusă a pieţei valutare", explică autorii studiului Erste Bank.

Stabilitate relativă pe termen scurt a monedei naţionale

Un raport publicat de Raiffeisen Bank arată faptul că, la finalul anului, rata de schimb ar putea ajunge la 3,30 lei/euro. Mai mult, pe termen scurt, cursul ar putea evolua în interiorul intervalului 3,26 lei/euro - 3,28 lei/euro.

Principalul motiv pentru stabilitatea relativă a cursului de schimb ţine de probabilitatea ca Banca Naţională să reducă, la următoarea şedinţă de politică monetară de la sfârşitul acestei luni, rata dobânzii de intervenţie cu 0,25 puncte procentuale.

Astfel, analiştii Erste Bank spun că, ţinând cont de faptul că dobânda de 7,25% a BNR este încă mai mare decât nivelul neutru, există spaţiu pentru viitoare reduceri, în paralel cu evoluţia inflaţiei în a doua parte a anului curent.

Pe de altă parte, prespectivele pentru indicele preţurilor de consum în 2008 indică o tendinţă de creştere a dobânzilor din piaţa monetară. Astfel, estimările Erste Bank arată faptul că inflaţia medie ar putea urca la 4,2% în 2008 de la 3,7%, iar dobânzile cu maturitatea la trei luni ar putea fi la 7,4% la finele anului viitor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite