Erste Bank va intra la cota BVB până la sfârşitul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Strategia grupului austriac a vizat, cel puţin până în prezent, controlarea aproape în totalitate a băncilor pe care le-a achiziţionat Grupul austriac Erste Bank nu renunţă la planurile

Strategia grupului austriac a vizat, cel puţin până în prezent, controlarea aproape în totalitate a băncilor pe care le-a achiziţionat

Grupul austriac Erste Bank nu renunţă la planurile de a se lista la Bursa de Valori Bucureşti. Mai mult, oficialii Erste susţin că acest obiectiv are mari şanse să fie atins până la sfârşitul acestui an. Totodată, listarea Băncii Comerciale Române va fi finalizată până în octombrie 2009.

Intrarea Erste Bank la cota Bursei de la Bucureşti ar însemna o premieră - primul grup financiar internaţional care se listează pe piaţa de capital românească. Iar reprezentanţii instituţiei de credit consideră că acest obiectiv ar putea fi realizat până la finele anului curent. Andreas Treichl, preşedintele Erste Bank, a precizat, ieri, cu ocazia prezentării rezultatelor obţinute de grupul austriac în primul semestru, că intrarea la cota BVB este un ţel.

"Eu cred că se va întâmpla în acest an, dar un număr de condiţii esenţiale pentru noi, ca bancă internaţională, nu se potrivesc cu reglementările Bursei de Valori Bucureşti. Întrucât BVB este foarte interesată să ne primească, cred că reglementările ei se vor armoniza foarte repede, astfel încât să ne listăm în acest an", a explicat preşedintele Erste Bank.

Listarea austriecilor la Bursa bucureşteană ar reprezenta şi un avantaj pentru salariaţii Băncii Comerciale Române. Motivul ţine de schimbul pe care aceştia l-au acceptat pentru titlurile Erste. Românii deţin 1% din capitalul Erste Bank Banca austriacă a lansat, în luna noiembrie a anului trecut, o ofertă de cumpărare a acţiunilor deţinute de salariaţii BCR sau de schimb cu acţiuni Erste Bank (oferind un titlu Erste pentru şase acţiuni BCR) şi a menţionat la vremea respectivă posibilitatea listării titlurilor Erste Bank pe Bursa de Valori Bucureşti.

Erste a reuşit să preia 7,2% din acţiunile BCR care se aflau la salariaţi, iar două treimi din acţiuni au fost schimbate pe acţiuni Erste. Astfel, angajaţii români deţin, în prezent, peste un procent din capitalul Erste Bank, a mai menţionat Stanimir. Un număr de 12.197, din cei aproximativ 13.000 de angajaţi ai BCR care deţineau acţiuni, a acceptat oferta Erste.

Listarea Erste nu anulează obligaţiile pentru BCR Preşedintele grupului austriac a subliniat faptul că intrarea Erste Bank la cota BVB, chiar dacă într-un scenariu pesimist va fi realizată cu întârziere, nu va influenţa în niciun fel obligaţia de a lista BCR până în luna octombrie 2009. Mai mult, austriecii spun că vor respecta această promisiune în ciuda faptului că Erste controlează aproape 70% din capitalul Băncii Comerciale Române.

Mai mult, strategia grupului Erste în alte state din Europa Centrală şi de Est a vizat achiziţia aproape în totalitate a băncilor pe care le-au cumpărat. Mauritz Michael, purtător de cuvânt al Erste Bank, precizează, citat de NewsIn, că "strategia noastră a fost de a controla cât mai complet băncile străine pe care le-am achiziţionat.

În Cehia, deţinem 99% din Ceska sporitelna, în alte bănci, avem chiar 100%". În momentul de faţă, cealaltă parte a capitalului social este deţinută de cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF). Mai mult, cele cinci companii s-au apreciat semnificativ, ieri, ca urmare a rezultatelor obţinute de BCR.

Întrucât Bursa de Valori Bucureşti este foarte interesată să ne primească, cred că reglementările ei se vor armoniza foarte repede, astfel încât să ne listăm în acest an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite