Energie verde cu bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sprijinul ar trebui să conducă la creşterea ponderii energiilor regenerabile la 33% din total, până în 2010. UE plăteşte până la 70% din valoarea investiţiilor firmelor în modernizarea sau realizarea de centrale eoliene sau solare şi 98% în cazul administraţiilor locale.

Citiţi şi
Eficienţă energetică pe bani europeni
Fonduri europene pentru autorităţile locale
Proiecte integrate pentru satul tău
Bani de la Uniunea Europeană pentru dezvoltarea firmei


Producţia de energie „verde“ este susţinută din bani europeni cu până la 71 de milioane de lei pe proiect. Gradul de finanţare diferă însă în funcţie de natura solicitantului. Astfel, plafonul acordat autorităţilor locale ajunge până la 98%, cu condiţia ca proiectele să nu fie generatoare de profit.

Pentru societăţile mici, ajutorul nerambursabil urcă până la 70% din totalul investiţiei, pentru cele de dimensiuni medii la  60%, iar pentru cele de talie mare la 50%.

Excepţie fac societăţile din regiunea Bucureşti-Ilfov, ce pot obţine o finanţare de 60%, 50%, respectiv 40%. Atenţie însă căci valoarea minimă a proiectului (fonduri nerambursabile + partea de cofinanţare a a beneficiarului) este 355.000 de euro, iar cea maximă nu poate depăşi 50 de milioane de euro.

Sumele aferente sunt disponibile în cadrul operaţiunii „Sprijinirea investiţiilor în modernizarea şi realizarea de noi capacităţi de producere a energiei electrice şi termice prin valorificarea resurselor regenerabile“.

În categoria beneficiarilor eligibili intră administraţiile publice locale, Asocia­ţiile pentru Dezvoltare Intercomunitară şi societăţile comerciale.

Cine poate obţine banii

Firmele obţin ajutor financiar dacă investesc în unităţi de producţie pentru diversificarea surselor de producere a energiei, a tehnologiilor şi a infrastructurii pentru producţia de energie electrică sau termică în zone mai izolate.

Practic, banii sunt destinaţi achiziţionării terenului şi amenăjarii acestuia în vederea amplasării echipamentelor şi a instalaţiilor necesare. Finanţabilă este şi procurarea de echipamente  specifice şi de monitorizare continuă. În plus, şi racordarea la reţeaua Sistemului Electroenergetic Naţional este considerată o cheltuială eligibilă.

Mai multe şanse pentru proiectele ecologice

Se califică mai uşor firmele a căror investiţie nu are impact negativ asupra mediului şi se află într-o zonă cu risc de poluare ridicat. O altă condiţie impusă este ca perioada de recuperare a investiţiei, estimată în ani, să nu depăşească jumătate din durata de viaţă a principalelor echipamente finanţate.

În plus, cu cât numărul celor care beneficiază de noua capacitate de producţie sau a unităţii modernizate este mai mare, cu atât cresc şansele de reuşită ale proiectului. Folosirea energiei din surse regenerabile este cu atât mai importantă cu cât obiectivul naţional, aprobat printr-o hotărâre de guvern, este ca până în 2010 ponderea acesteia să fie de 33% din totalul consumului naţional brut de energie electrică.

Informaţii financiare

Realizarea unei investiţii de 3 MW (megawaţi) bazată pe biomasă costă aproape 8,5 milioane de euro. „Dacă beneficiarul are o contribuţie proprie de 30%, acesta îşi va acoperi costul investiţional în trei ani din contravaloarea energiei şi a certificatelor verzi“, spune Felix Lucuţar, managing partner Capital Engineering&Agriculture.

Dacă vorbim despre realizarea unei capacităţi de 1 MW/oră prin utilizarea energiei eoliene, proiectul costă 1,5 milioane de euro. În prezent, energia eoliană beneficiază de un certificat verde pentru fiecare MW, în valoare de 42 de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite