Economiile populaţiei au depăşit depozitele totale ale companiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Accelerarea procesului de economisire este necesară pentru susţinerea ritmului de investire Chiar dacă băncile comerciale scad dobânzile pe care le oferă la depozite, ca urmare a

Accelerarea procesului de economisire este necesară pentru susţinerea ritmului de investire

Chiar dacă băncile comerciale scad dobânzile pe care le oferă la depozite, ca urmare a relaxării politicii monetare, populaţia continuă să aleagă această metodă de investire. Totuşi, pe măsură ce dobânzile se vor reduce şi mai mult, investitorii vor căuta instrumente financiare alternative, cu randamente mai ridicate.

Diversitatea redusă a instrumentelor financiare prin care populaţia poate economisi şi investi determină menţinerea preferinţei pentru depozitele la termen. Asta chiar dacă băncile comerciale scad treptat dobânzile. Astfel, ultimele date publicate de Banca Naţională arată faptul că, în luna februarie a anului curent, soldul economiilor populaţiei, atât în lei, cât şi în valută, s-a majorat la echivalentul a peste 48,8 miliarde de lei, cu aproape patru procente peste nivelul înregistrat în luna precedentă. Mai mult, februarie este prima lună în care valoarea totală a depozitelor populaţiei a depăşit volumul economisit de companii.

Cel mai scăzut ritm de economisire din Europa

Totuşi, în ciuda acestor creşteri, procesul de economisire prin intermediul depozitelor populaţiei nu este stimulat prin dobânzi atractive. În plus, băncile au început să scadă randamentele plasamentelor la termen ca urmare a relaxării politicii monetare. Astfel, după ce Banca Naţională a redus, în luna februarie, rata dobânzii de intervenţie de la 8,75% la 8%, efectele s-au resimţit imediat în piaţa bancară. Datele BNR arată că o parte din instituţiile de credit au scăzut dobânzile la depozite, astfel că rata medie pentru un plasamente pe trei luni - principala formă de economisire - a fost de 6,94%, în scădere de la 7,10% în luna ianuarie.

Un studiu al Comisiei Naţionale de Prognoză arată faptul că între rata de economisire şi cea de investire există o corelaţie importantă. Astfel, atunci când economisirea internă este insuficientă, aceasta trebuie suplinită de economisirea externă, fenomen reflectat în lărgirea deficitului de cont curent. "Această problematică este deosebit de relevantă pentru România, în condiţiile în care rata de economisire internă este deosebit de scăzută (sub 15% din produsul intern brut), fapt care face ca procesul investiţional să depindă în mod critic de sentimentul investitorilor străini", arată studiul CNP. Iar anul trecut, deficitul de cont curent s-a ridicat la peste 10% din produsul intern brut, nivel care s-ar putea majora în 2007, ca urmare a faptului că rata de economisire din ţara noastră este printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană. Acesta este şi unul dintre principalele motive pentru care unii analişti economici spun că leul riscă să se deprecieze până la sfârşitul anului sau în prima parte din 2008.

Populaţia începe să se orienteze spre fonduri mutuale

"Cu atât mai mult, politicile macroeconomice prudente şi politicile structurale consistente sunt necesare în vederea asigurării unui sentiment favorabil al investitorilor străini. În paralel însă sunt necesare politici care să încurajeze economisirea (inclusiv cea pe termen lung, prin introducerea fondurilor de pensii private) şi să descurajeze consumul", adaugă autorii studiului CNP.

Scăderea dobânzilor pe care băncile comeriale le plătesc la depozitele la termen a condus la orientarea investitorilor către plasamentele cu randamente mai ridicate. Astfel, datele publicate de Uniunea Naţională a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) arată faptul că, în martie 2007, numărul investitorilor în fonduri mutuale a ajuns la aproape 80.000 de persoane. Iar comparativ cu perioada similară din anul trecut, numărul investitorilor a sporit cu circa 9%. În plus, ţinând cont de randamentele mai ridicate aduse de fondurile diversificate şi de cele pe acţiuni, aceste instrumente vor continua să reprezinte principala atracţie pentru investitori. Totuşi, reprezentanţii pieţei fondurilor spun că, pe termen lung, investitorii în fonduri de obligaţiuni sau alte instrumente cu venit fix vor deveni un motor de dezvoltare, ca urmare a protecţiei oferite împotriva riscurilor inflaţioniste.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite