Două SIF-uri se detaşează de plutonul societăţilor de investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evoluţia acţiunilor SIF3 şi SIF4 a susţinut maximele istorice ale indicelui BET - FI Investitorii care şi-au plasat banii, la începutul anului în curs, în acţiunile celor cinci

Evoluţia acţiunilor SIF3 şi SIF4 a susţinut maximele istorice ale indicelui BET - FI

Investitorii care şi-au plasat banii, la începutul anului în curs, în acţiunile celor cinci Societăţi de Investiţii Financiare (SIF) au obţinut, până la jumătatea lunii iunie, un profit mediu de 15,4%. Cele mai mari randamente au fost aduse de acţiunile SIF Transilvania (SIF 3) şi SIF Muntenia (SIF 4).

Cele două societăţi de investiţii s-au detaşat de restul plutonului, cel puţin la nivelul randamentului adus de acţiunile listate la Bursă. Analiştii din piaţa de capital spun că, dacă în cazul SIF Transilvania, aprecierea acţiunilor este motivată de impactul majorării de capital, în cazul SIF Muntenia - motivul este mai puţin evident.

Ascensiunea SIF Muntenia, susţinută de acţiunile BCR

Până la jumătatea lunii iunie, acţiunile SIF Oltenia (SIF 5) s-au apreciat cu 2,55% faţă de închiderea anului buriser 2006, iar titlurile SIF Banat Crişana (SIF 1) - cu numai 0,61%, în timp ce bilanţul pentru acţiunile SIF Moldova (SIF 2) indică o scădere de 2,75%. În schimb, în aceeaşi perioadă, acţiunile SIF Transilvania au adus investitorilor un randament de aproximativ 53%, iar titlurile SIF Muntenia au urcat cu 27,72%. "Cele două societăţi au evoluat aproximativ împreună şi au susţinut evoluţia pozitivă a indicelui BET - FI, inclusiv marcarea de către acesta a unor noi maxime istorice în ultima lună", a explicat, pentru "Adevărul", Iulian Panait, preşedintele KTD Invest. Aprobarea majorării de capital într-o manieră originală de către Adunarea Generală a Acţionarilor la SIF Transilvania a reprezentat un motiv destul de puternic pentru ascensiunea acţiunilor SIF 3. "Creşterea SIF 3 este în mod cert motivată de majorarea de capital social şi de efectul de bumerang al contestaţiei care a fost depusă ulterior şi prin care s-a cerut anularea acesteia", subliniază Panait. În cazul SIF Muntenia, "surpriza" vine din partea Băncii Comerciale Române. "Randamentul superior este parţial explicat de impactul pe care îl are evaluarea BCR în portofoliul SIF-urilor: la SIF 4, ponderea BCR în portofoliu este puţin mai mare, şi orice analiză făcută la începutul anului în funcţie de acest criteriu ar fi indicat SIF 4 ca având un potenţial superior", spune Andrei Anghel, analist în cadrul Confident Invest. Analistul Confident susţine, însă, că în prezent acest potenţial a fost epuizat. "SIF Muntenia se situează abia pe locul patru între cele cinci SIF-uri, înaintea SIF Transilvania, folosind o evaluare bazată pe BCR şi ignorând efectele pozitive ale majorării de capital de la SIF Transilvania", ne-a explicat Anghel. Un alt motiv al aprecierii din acest an a acţiunilor SIF Muntenia este reprezentat şi de evoluţia înregistrată în 2006, comparativ cu celelalte titluri SIF. Andreea Ciobanu, responsabilul departamentului de analiză din cadrul Intercapital Invest, subliniază că, "dacă indicele BET-FI s-a apreciat în cea de-a doua junătate a anului 2006 cu aproximativ 70%, titlurile SIF Muntenia au crescut cu doar 42% în acea perioadă, în 2007 recuperând această dinamică slabă".

Societăţile de investiţii sunt, totodată, şi primele care reacţionează la evoluţia pieţelor externe. Mai mult, modificările legislative îşi pun amprenta tot mai evident pe evoluţia acţiunilor SIF.

Lichiditatea ridicată ţine pe loc acţiunile SIF 2 şi SIF 5

Readucerea periodică în discuţie a pragului de deţinere la SIF-uri nu a trecut neobservat în piaţa bursieră. "Nu este surprinzător, aşadar, ca în condiţiile macro mai puţin favorabile pieţelor de capital, SIF-urile să înregistreze corecţii, punctate de ştirile referitoare la modificări ale pragului de deţinere", este de părere Andrei Anghel. Şi solicitarea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), potrivit căreia acţionarii care operează în mod concertat şi deţin mai mult de 1% dintr-o societate de investitii trebuie să raporteze deţinerea, s-a resimţit în evoluţia acţiunilor SIF. "În cazul SIF Banat Crişana, este posibil ca investitorii să fie încă reticenţi ca urmare a faptului că acolo au fost raportate cele mai multe şi mai importante deţineri de peste 1% din capitalul social, şi ca atare există temerea ca la un moment dat să apară la vânzare pachete mai mari de acţiuni din partea investitorilor care doresc să se alinieze la limita respectivă", susţine Iulian Panait. Menţionăm că la SIF 1 a fost raportată, la finele lunii martie, cea mai mare deţinere în acest segment de piaţă. Ampelus Holding deţinea concertat 4,6% din capitalul social al SIF Banat Crişana, deţinere diminuată la începutul lunii iunie la 0,92%. SIF Moldova (SIF 2) şi SIF Oltenia (SIF 5) ar putea fi afectate şi de lichiditatea mai ridicată, determinată de activitatea mult mai intensă a speculatorilor pe termen scurt pe aceste două titluri, comparativ cu celelalte. În plus, este posibil ca "cele două acţiuni să fie ţinute pe loc şi ca urmare a faptului că sunt mai intens tranzacţionate pe piaţa instrumentelor derivate de la Sibiu", apreciază Iulian Panait.

Creştere cu 11,27% a activului net la SIF 4 în luna mai

Urmările hotărârilor luate de adunările generale ale acţionarilor SIF au fost mult mai evidente în luna mai. Ca urmare a deciziei de majorare a capitalului social la SIF Transilvania, piaţa a reacţionat şi astfel că evoluţiile preţurilor de închidere, ale activelor nete şi a valorilor unitare ale activelor nete ale celor cinci SIF au cunoscut luna trecută variaţii, în unele cazuri semnificative. Potrivit datelor raportate de Uniunea Naţională a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), suma activelor nete de la finele lunii mai depăşea 9,1 miliarde de lei, reprezentând o creştere cu 3,2 % faţă de luna anterioară sau cu 18,6% faţă de finele anului 2006. Urmărind evoluţia activelor nete pe fiecare din cele cinci SIF, cea mai mare creştere de activ net a fost înregistrată, în luna mai, de SIF Muntenia, cu 11,27%. Pe tot parcursul anului 2007, se constată că cea mai mare creştere de activ net revine SIF Transilvania, cu peste 30% la finele lunii mai faţă de decembrie 2006.

Evoluţia SIF-urilor de la începutul anului

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite