Dosarul de daune auto, aprobat în 15 zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de RCA şi Casco nu ştiu, când încheie această poliţă, cât durează şi care este parcursul unui dosar, iar timpul până la aprobare diferă de la o societate la alta Implicarea

de RCA şi Casco nu ştiu, când încheie această poliţă, cât durează şi care este parcursul unui dosar, iar timpul până la aprobare diferă de la o societate la alta

Implicarea într-un accident rutier pune şoferii pe drumuri, iar durata aşteptării până la aprobarea unui dosar este sensibil diferită la societăţile de asigurări. De aceea, e foarte important să cunoaşteţi la ce să vă aşteptaţi atunci când încheiaţi o poliţă RCA şi Casco şi ce întrebări să puneţi asigurătorului când cumpăraţi produsul.

Încheierea în grabă şi pe criteriul preţului mai mic nu este o practică sănătoasă pentru cei care, involuntar, ajung să fie actorii unui accident rutier cu sau fără victime. Fiecare şofer îşi repară maşina pe asigurarea celui vinovat (RCA) ori dacă este autorul impactului şi are avariat propriul autovehicul, pe CASCO.

Procedura este următoarea: dacă maşina este netransportabilă, trebuie sunat la o firmă de tractări, iar maşina trebuie dusă la un service agreat de compania de asigurări. Prin urmare, este esenţial să aveţi la îndemână ori o copie a contractului, ori un număr de telefon de la agentul sau brokerul cu care aţi încheiat poliţa, iar persoana să poată fi sunată la orice oră din zi sau din noapte (pentru că cea mai încurcată situaţie este pentru accidentele produse noaptea).

Pentru maşina nedeplasabilă mai există şi varianta chemării (în urma unei programări prealabile) a unui agent constatator la locul accidentului sau acolo unde este garată. Maşina se ridică după ce asigurătorul achită reparaţia Companiile de asigurări au o serie de service-uri agreate (cărora le decontează reparaţia), la aceste locaţii ajungând şi agenţi constatatori.

Dacă vă deplasaţi la service, ar fi bine să sunaţi înainte să aflaţi dacă puteţi lăsa maşina acolo, pentru că, în orice perioadă din an, acestea sunt foarte aglomerate şi, dacă nu sunt locuri, veţi plăti parcarea. De asemenea, dacă maşina a fost tractată, este bine de ştiut că asigurătorul nu plăteşte (decontează) decât un singur drum, iar dacă decideţi să o duceţi apoi în alt service sau înapoi în parcarea de acasă, trebuie să suportaţi singuri consturile celei de-a doua deplasări.

Odată lăsată maşina la service, pentru a se apuca de reparaţii trebuie acceptul de plată al asigurătorului. Acesta durează între o zi şi 15 zile. Totuşi, există şi asigurători care trimit acceptul de plată după un termen mai mare de 15 zile. Iar după terminarea reparaţiilor, maşina nu se poate ridica decât după ce asigurătorul virează banii în contul service-ului.

Există şi varianta în care clientul achită factura reparaţiei şi îşi recuperează banii de la asigurător. Deşi pe piaţa asigurătorilor există multe alte companii care încheie RCA şi CASCO (majoritatea companiilor s-au axat pe aceste poliţe), cele mai puţin cunoscute au un număr de contracte mai mic cu service-uri şi dau mai greu banii clienţilor care au suferit pagube.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite